قارچ شیتاکه، می تواند مانند قارچ گانودرما، بر روی سیستم ایمنی بدن تاثیر گذارد. قارچ شیتاکه که نام خود را از نام درختی گرفته است که بر روی تنه آن رشد می کند، قارچی گوشتی با کلاهک های بزرگ کرمی و قهوه ای رنگ، بومی شرق آسیا است و بر تنه درخت Shii رشد می کند. شیتاکه یک نام ژاپنی است. قارچ شیتاکه، طعم و مزه خوبی دارد و به همین دلیل در طبخ غذاهای مختلف استفاده می شود.
قارچ شیتاکه به صورت تازه یا خشک، نه تنها یک قارچ خوراکی خوشمزه با ارزش غذایی بالا است، بلکه یک درمان طبیعی و قوی برای بسیاری از بیماری ها و اختلالات فیزیولوژیکی به حساب می آید و مصرف آن موجب بهبود سلامت عمومی بدن است.
قارچ شیتاکه و ایمنی جسمی
- آیا قارچ شیتاکه می تواند موجب افزایش ایمنی و مقاومت بدن در مقابل عوامل خارجی و بیماری زا باشد؟
- آیا قارچ شیتاکه می تواند افسارگسیختگی سیستم ایمنی را مهار کند؟
- اگر قارچ شیتاکه بر روی سیستم ایمنی اثر دارد، این اثر از چه نوعی است و چگونه اعمال می شود؟
برای پاسخ دادن به این گونه پرسش ها، باید بیشتر با ترکیبات و اثرات مولکولی قارچ شیتاکه، آشنا شویم.
عصاره قارچ شیتاکه از لحاظ بالینی، موجب کاهش علائم التهابی و آلرژیک و تخفیف علائم ناشی از سرطان می شود، به نظر می رسد این اثرات شیتاکه، بر مبنای تعاملی باشد که این قارچ با سیستم ایمنی بدن و اجزای این سیستم، ایجاد می کند.
ترکیبات آنتی اکسیدان اعم از پلی ساکاریدهایی که در قارچ ها وجود دارند، اغلب اثرات ضد التهابی قوی داشته و برای درمان انواع آلرژی مانند آسم و التهاب تنفسی، حساسیت های کبدی و گوارشی و … موثر بوده و نیز با حذف رادیکال های آزاد، آنتی اکسیدان موثر و قوی محسوب شده و در نتیجه هم برای پیشگیری و هم برای درمان انواع سرطان ها، مفید هستند و قارچ شیتاکه نیز از این قاعده مستثنی نیست.
تاثیر قارچ ها بر سیستم ایمنی، در کنار اثرات ضد عفونی کننده و آنتی باکتریال و ضد میکروبی آن ها، در انواع مختلف تحقیقات پزشکی و زیستی، تحقیق و تایید شده است و حتی بسیاری از قارچ ها، امروزه بخش مهمی از سیستم درمانی و دارویی را چه در دانش درمان گیاهی و طبیعی و چه برای ساخت داروهای شیمیایی، تشکیل می دهند.
قارچ ها از مقدار زیادی آب همراه با پروتئین فراوان تشکیل شده و چربی، کربوهیدرات، الیاف و فیبر در کنار مواد معدنی خاص و مینرال ها و ویتامین های مهم از جمله ترکیبات زیستی موثر با خواص درمانی و غذایی هستند که در ساختار قارچ ها یافت می شوند.
قارچ ها منبع غنی پروتئین گیاهی همراه با فیبر هستند که یک خوراکی سالم محسوب می شوند و برعکس غالب میوه ها، میزان کربوهیدرات آن ها اندک بوده و بیشتر محدود به پلی ساکاریدهایی است که تاثیرات درمانی دارند و فلذا نه تنها موجب افزایش قند خون و چربی پلاسما نمی شوند بلکه حتی خاصیت های متابولیسمی مفیدی برای کاهش قند خون و سوخت و ساز چربی و تولید انرژی دارند.
قارچ شیتاکه، موجب بهبود کارکرد سیستم ایمنی
تا همین جا، آنچه ذکر شد نشان می دهد قارچ ها از جمله قارچ شیتاکه پتانسیل لازم را برای تقویت سلامت و قوت بدن دارند و می توانند در کنار سیستم ایمنی، برای افزایش قوای جسمی، به ویژه در مقابله با بیماری ها و یا در هنگام مصرف داروهایی که منجر به ضعف جسمی می شوند مانند داروهای شیمی درمانی، مکمل غذایی و دارویی عالی و ایمنی محسوب شوند.
سرمایه گذاری صنایع کشاورزی و غذایی بر قارچ های خوراکی روز به روز افزایش یافته و توجه علوم پزشکی و فیزیولوژیک به تاثیرات قارچ ها بیشتر و بیشتر می شود و صنایع دارویی نیز جایگاه خاصی برای استفاده ترکیبات موثر قارچ ها در تولید داروها و مکمل های مختلف، اختصاص داده اند.
طب سنتی شرقی، بر استفاده از قارچ های درمانی و خوراکی، بسیار تاکید داشته و دارد و قارچ ریشی و قارچ شیتاکه، دو نمونه از قارچ های ارزشمند و مهم در متون طب سنتی شرق هستند. امروزه توجه تحقیقات مدرن آزمایشگاهی نیز به این دو قارچ، بیشتر شده و نتایج تحقیقات، بیش از پیش محققین را به شناخت و مطالعه قارچ ها ترغیب می کند.
تاثیر قارچ شیتاکه بر درمان بیماری های خود ایمنی
تاثیر قارچ شیتاکه در مصارف غذایی، بر روی بهبود علائم بالینی و فیزیولوژیکی بیماری های مختلفی از جمله انواع اختلالات التهابی و آلرژیک مانند آسم، ترومبوز، شوک سپتیک، درماتیت آتوپیک، آرتریت روماتوئید، ایدز، و سرطان، عقیده دانشمندان را بر تاثیرات تنگاتنگ قارچ شیتاکه بر سیستم ایمنی تقویت کرده است. با توجه به طیف بیماری هایی که تحت تاثیر شیتاکه بهبود می یابند، می تواند گفت شیتاکه نیز مانند قارچ گانودرما، اثرات دوگانه ای بر سیستم ایمنی دارد و ضمن تقویت عملکرد آن، بر تعدیل و تخفیف واکنش های بیش از اندازه سیستم ایمنی نیز نقش دارد زیرا انواع بیماری های التهابی و آلرژیک در اثر طغیان سیستم ایمنی و تحت عنوان بیماری های خودایمنی، رخ می دهند. با توجه به اثرات درمانی قارچ شیتاکه بر این بیماری ها، مانند ایدز و یا روماتیسم مفصلی آرتریت روماتوئید، می توان شیتاکه را تعدیل کننده سیستم ایمنی به حساب آورد.
در مطالعات مولکولی و بیوشیمیایی که در روندهای فیزیولوژیک بدن و عناصر سیستم ایمنی و آنتی بادی ها انجام شده است، عملکرد تقویتی و بهبود بخش شیتاکه بر اجزای سیستم ایمنی علاوه بر اثرات کاهش دهنده التهاب و مهار عناصر ایمنی، دیده شده است.
برای مثال افزایش ماکروفاژها، لنفوسیت ها و سلول های کشنده طبیعی که سایتوکین (سیتوکین) های مختلف از جمله اینترلوکین ها، فاکتور نکروز تومور آلفا، اینترفرون گاما، و … را که از جمله مهم ترین ترکیبات و عناصر اصلی دفاعی و ایمنی بدن هستند، تحت تاثیر تجویز عصاره شیتاکه رخ داده است.
از آنجا که تمامی روندهای فیزیولوژیکی بدن، به طور گسترده و جز به جز، به صورت کوتاه مدت یا بلند مدت بر یکدیگر اثر می گذارند و با در نظر گرفتن فیدبک های مثبت و منفی در روندهای زیستی بدن، با کوچکترین تغییر، می توان شاهد تغییرات بزرگ و کوچک در سراسر بدن بود، لذا تاثیرات قارچ شیتاکه بر تقویت سیستم ایمنی، هم به صورت مستقیم و هم غیر مستقیم، موجب بهبود عملکرد آن شده و هم برای افزایش ایمنی و هم برای کاهش التهاب، مانند میزانی برای تعادل دستگاه ایمنی، عمل می کند.
منابع:
دیدگاهتان را بنویسید