قارچ شیتاکه که به نام های قارچ چینی، بلوط، جنگل سیاه و قارچ بلوط طلایی نیز شناخته می شود ، نسبت به سایر قارچهای آسیایی به راحتی در سراسر جهان در دسترس است. قارچ شیتاکه دارای یک کلاهک چتر مانند با ساقه نازک و چوبی است. شیتاکه از رنگ قهوهای تا قهوهای تیره رنگ قابل مشاهده است. این قارچ از بافت نرم و کمی اسفنجی و طعم قوی، گوشتی و چوبی برخوردار است. با معرفی قارچ شیتاکه ، آشنایی مختصری از این قارچ در اختیار شما قرار می دهیم.
قارچ شیتاکه یک جایگزین عالی برای گوشت در رژیم های گیاه خواری هستند و مدت هاست که از این ظرفیت در غذاهای آسیایی استفاده می شود. شیتاکه اغلب به صورت سرخ شده مصرف میشوند، اما به صورت مخلوط در غذاها نیز نیز استفاده میشوند. در حالی که معمولاً ساقه آنها به دلیل بافت سخت دور انداخته میشود، اما میتوان این ساقهها را به صورت جوشانده استفاده کرد و از ترکیبات عالی و غنی آن استفاده نمود.
ترکیبات موجود در قارچ شیتاکه
قارچ شیتاکه کم کالری است. این قارچ حاوی مقادیر خوبی از فیبر، ویتامینهای گروه B و برخی مواد معدنی است. مواد مغذی موجود در قارچ شیتاکه شامل کربوهیدرات، پروتئین، ریبوفلاوین، مس، ویتامین ب ۵، سلنیوم، منگنز، روی، ویتامین ب۶، فولات، ویتامین D و بسیاری از اسیدهای آمینه مشابه گوشت است.
شیتاکه همچنین دارای پلی ساکاریدها، ترپنوئیدها، استرولها و لیپیدها هستند که برخی از آنها دارای خاصیت تقویت کننده سیستم ایمنی، کاهش کلسترول و ضد سرطان هستند.
شایعترین بیماریهای کبدی و علل آن
کبد برای هضم غذا و رها کردن بدن از مواد سمی ضروری است. بیماری کبد میتواند به صورت ارثی (ژنتیکی) باشد و یا در اثر عوامل مختلف آسیبزا به کبد به وجود آید. انواع مختلفی از بیماری های کبدی وجود دارد:
- بیماری های ناشی از ویروسها، مانند هپاتیت A ، هپاتیت B و هپاتیت C.
- بیماری های ناشی از مواد مخدر، سموم یا مصرف بیش از حد الکل. شامل بیماری کبد چرب و سیروز کبدی
- سرطان کبد
- بیماری های ژنتیک محور مانند هموکروماتوز و بیماری ویلسون
در بین این بیماریها، برخی از مشکلات کبدی را میتوان با تغییر در سبک زندگی از جمله متوقف کردن مصرف الکل یا کاهش وزن درمان کرد. برخی دیگر از مشکلات کبدی ممکن است با داروها درمان شوند یا ممکن است نیاز به جراحی داشته باشند.
در این میان تغییر در سبک زندگی و در پیش گرفتن یک رژیم غذایی صحیح یکی از مهمترین و کارآمدترین روشها برای درمان بیماریهای کبد است. یکی از بهترین مواد غذایی برای درمان ناراحتیهای کبدی مانند هپاتیت قارچها هستند.
تأثیر انواع قارچ بر سلامت کبد
تعدادی از تحقیقات نشان دادهاند که عصارههای برخی از قارچ دارویی و خوراکی میزان آنزیمها را در شرایط آسیب کبدی کاهش میدهد و به ایجاد کبد سالمتر کمک می کند. مطالعهای درسال ۲۰۱۸ از آکادمی علوم کشاورزی فوجیان، توانایی قارچ گانودرما را برای کمک به محافظت از کبد بررسی کرد. محققان دریافتند که تعدادی پلی ساکارید از قارچ گانودرما در برابر آسیب اکسیداتیو کبد محافظت می کنند. این قارچ آنزیمهای کبدی را کاهش میدهد. ریشی همچنین وضعیت آنتی اکسیدانی کبد را تقویت کرده و از کبد محافظت می کند.
یک آزمایش در سال ۲۰۱۸ از موسسه ملی فناوری هند در مانیپور نشان داد که قارچ گوش ژلهای موشها را از آسیب کبد ناشی از استامینوفن بطور قابل توجهی محافظت میکند. در یک تحقیق در سال ۲۰۱۴ در دانشگاه عثمان قاضی ترکیه، محققان قارچ آگاریکوس را بر روی آسیب کبد الکلی آزمایش کردند و دریافتند این قارچ سطح آنزیم کبد ALT را کاهش میدهد.
یک مطالعه دیگر در دانشگاه اوساکا ژاپن دو عملکرد متفاوت از قارچ شیتاکه را نشان داده است. این مطالعه بالینی نشان داد که نحوه مصرف قارچ شیتاکه به طور صحیح و منظم در افراد مبتلا به آسیبهای کبدی ناشی از سوء مصرف الکل، موجب ترمیم بافت آسیبدیده کبد میگردد. اما مصرف مداوم آن در افراد سالم باعث ایجاد فیبروز کبد میشوند. اما تأثیر مثبت این قارچ در افراد مبتلا به بیماریهای کبدی اثبات شده است.
به هر روی این واقعیت غیر قابل انکار که بسیاری از قارچهای خوراکی و دارویی نه تنها میتوانند آنزیم های کبدی را کاهش دهن ، بلکه کبد را از فیبروز نیز دور نگه میدارند، بار دیگر این امر را ثابت میکند که طبیعت در طولانی مدت بهترین وسیله برای بهبودی انسان را فراهم میکند.
قارچ شیتاکه و بیماری هپاتیت
عفونتهای ویروسی که منجر به مرگ حتمی میشود در عصر حاضر یکی از شایعترین بیماریها در جهان است. هپاتیت یکی از بیماریهایی است که همه ساله موجب ایجاد نقص عضو و یا حتی مرگ در افراد می شود. هپاتیت بیماری مزمن کبدی است که بیماری کبدی که از طریق تزریق، استفاده از سوزنهای غیراستریلی یا تماس خونی و سوء مصرف الکل ایجاد میشود.
طی سالیان متمادی درمانهای متعدد شیمیایی و طبیعت محور برای درمان این بیماری مورد آزمایش بالینی قرار گرفته است. بررسی خواص قارچ شیتاکه و نحوه عملکرد آن در درمان این بیماری یکی از مهمترین مطالعات دهه اخیر است.
آزمایشات گسترده و علمی در ۱۶ کلینیک در ژاپن ۴۰ نفر از بیماران مبتلا به هپاتیت مزمن را مورد بررسی قرار داد. مطالعات نشان داد که ترکیبات موجود در قارچ شیتاکه ممکن است باعث شود بدن آنتی بادیهای محافظتی تولید کند. چهل نفر مبتلا به هپاتیت مزمن روزانه به مدت چهار ماه در رژیم غذایی خود قارچ شیتاکه را مصرف کردند.
علائم هپاتیت در کلیه بیماران کاهش یافت و ویروس غیرفعال شد. این مطالعه و بسیاری از آزمایشات دیگر بر این امر صحه میگذارد که مصرف شیتاکه و برخی دیگر از انواع قارچها موجب کاهش فیبروز و آسیب کبدی میگردد.
نحوه درمان هپاتیت با قارچ شیتاکه
قارچ شیتاکه برای عملکرد سیستم ایمنی بسیار عالی است. عصاره شیتاکه به طور قطع عملکرد سیستم ایمنی را پشتیبانی میکند. طی تحقیقات بالینی متعدد خواص ضد ویروسی قارچ شیتاکه و ضد باکتری آن به اثبات رسیده است.
منشأ هپاتیت عمدتاً یکی از ۶ ویروس هپاتیتی ( E,D,C,B,A) و یا ویروس G است. مطالعهای علمی در سال ۲۰۰۹ دادههایی را نشان می داد که قارچ شیتاکه فعالیت ضد میکروبی و ضد ویروسی علیه ویروس اچ آی وی گستردهای دارد.
این مطالعه ترکیبات شیتاکه را با سیپروفلوکساسین، یک آنتی بیوتیک محبوب مقایسه کرد. این تحقیقات اثر ضد ویروسی و ضد لوسمی شیتاکه را اثبات کرده است. این فعالیت به دلیل ” لنتین” ، یک ترکیب ضد قارچی است که در شیتاکه وجود دارد.
محققان مادهای به نام “لنتینان” را در شیتاکه ایزوله کردند که سیستم ایمنی بدن شما را فعال میکند تا در رهایی از سلول های سرطانی خصوصاً سرطان معده و کبد عملکرد بهتری را داشته باشند. محققان به این نتیجه رسیدهاند که شیتاکه را میتوان برای کاهش عوارض جانبی شیمی درمانی و جلوگیری از پیشرفت سرطان کبد و در بهبود بیماران مبتلا به هپاتیت مزمن استفاده کرد.
دیدگاهتان را بنویسید