قارچ شیتاکه یک قارچ خوراکی خوش طعم و قهوه ای رنگ است که بومی کشور ژاپن بوده و اغلب مردم کشور های آسیای شرقی از آن در رژیم های غذایی خود استفاده می کنند. شیتاکه دومین قارچ پر مصرف در جهان است و در زمره قارچ های لذیذ با طعم مشابه گوشت قرمز دسته بندی می شود. این قارچ مغذی حاوی انواع ویتامین ها از جمله ویتامین های گروه B و ویتامین D می باشد. قارچ شیتاکه منبع غنی از انواع مینرال ها همچون زینک، مس، منیزیم و … است. این قارچ منبع بسیار خوبی از فولات ها نیز محسوب می شود.
جالب است بدانید قارچ شیتاکه فاقد چربی بوده و در مقابل خاصیت چربی سوزی دارد. بنابراین افرادی که از رژیم های لاغری دنبال می کنند، می توانند به خیال آسوده این قارچ را در رژیم های غذایی خود بگنجانند. علاوه بر طعم لذیذ و خاصیت چربی سوزی، قارچ شیتاکه به دلیل خواص دارویی و درمانی دیگری نیز بسیار مورد توجه است. این قارچ میتواند باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شده و با انواع عفونت ها با منشا های ویروسی، قارچی و باکتریایی مقابله نماید.
مصرف شیتاکه باعث تقویت دستگاه گوارش به ویژه کبد می شود. مطالعات نشان می دهد شیتاکه می تواند باعث تقویت قلب و عروق شود و گردش خون در بدن را بهبود ببخشد. مطالعات اخیر خاصیت ضد توموری آن را نیز به اثبات رسانده است و این قارچ بیش از گذشته مورد توجه قرار گرفته است. در این مقاله قصد داریم تاثیر این قارچ را بر یکی از رایج ترین بیماری ها یعنی کم خونی بررسی نماییم.
کم خونی و قارچ شیتاکه
کم خونی یکی از رایج ترین مشکلات و بیماری ها در سراسر جهان است. کم خونی دلایل بسیار متعددی دارد. برخی مواقع به دلیل عدم دریافت کافی مواد مغذی دچار این بیماری می شویم. در برخی مواقع دیگر خونریزی ها همچون خونریزی دستگاه گوارشی، عادات ماهیانه و … می توانند دلیل آن باشند. برخی بیماری ها همچون بیماری های کلیوی نیز می توانند عامل بروز کم خونی باشند. البته برخی بیماری های ژنتیکی همچون تالاسمی نیز وجود دارند که منجر به کم خونی خاصی می شوند. کم خونی انواع مختلف دارد. برخی مواقع کم خونی ناشی از فقرآهن است.
بدن برای تولید هموگلوبین ها به آهن نیاز دارد. در این شرایط معمولا تلاش می شود با مکمل ها یا پروتئین های حیوانی کمبود آهن رفع شود. سبزیجات و قارچ ها منابع غنی آهن محسوب نمی شوند. قارچ شیتاکه در مقایسه با سایر قارچ ها یا گیاهان و سبزیجات مختلف مقدار آهن بیشتری دارد. هر ۱۰۰ گرم قارچ شیتاکه، حدود ۴۰ میلی گرم آهن دارد. هر چند مقدار آهن این قارچ بیشتر از سایر قارچ ها، نمی توان آن را منبع اصلی آهن برای رفع فقر آهن به حساب آورد ولی می تواند منبع کمکی خوبی باشد.
یکی دیگر از انواع کم خونی، کم خونی ناشی از کمبود ویتامین B و فولات هاست. در این کم خونی هموگلوبین های خون، قدرت کافی رساندن اکسیژن به اندام های بدن را ندارند. این کم خونی نیز مشابه کم خونی فقر آهن بسیار خطرناک است و می تواند عوار متعدد از جمله خستگی، وزوز گوش، سرگیجه، عدم تمرکز و … به همراه آورد. معمولا کم خونی فقر آهن و کم خونی ناشی از کمبود ویتامین B و اسید فولیک با هم رخ می دهند. به همین دلیل معمولا مکمل ها حاوی آهن، ویتامین B و اسید فولیک می باشند. در میان منابع طبیعی ویتامین B، اسید فولیک و فولات ها، قارچ شیتاکه یک منبع بی نظیر است و از این منظر می تواند در درمان کم خونی بسیار موثر باشد. قارچ شیتاکه می تواند با تحریک تولید بیشتر هموگلوبین خون در درمان بیماری کم خونی موثر باشد.
مصرف قارچ شیتاکه به چه کسانی توصیه می شود؟
اگر علائم کم خونی از جمله سرگیجه، وزوز گوش، کاهش تمرکز، احساس خستگی مداوم و سایر علائم رایج کم خونی را دارید، می توانید مصرف قارچ شیتاکه را در رژیم غذایی خود قرار دهید و از طعم لذیذ و خواص دارویی آن بهره مند شوید.
مصرف قارچ شیتاکه می تواند در تمامی افراد مانع از بروز کم خونی شده و کم خونی احتمالی را درمان نماید. اما با توجه به اهمیت رفع کم خونی و تامین ویتامین B کافی در کودکان و نوجوانان در حال رشد، توصیه می شود، مصرف این قارچ در رژیم غذایی این افراد گنجانده شود.
اغلب زنان باردار نیز به کم خونی مبتلا هستند. اهمیت زیادی دارد زنان باردار برای سلامتی خون و جنینشان از منابع غنی ویتامین B و فولات استفاده نمایند. درمان کم خونی در زنان باردار نقش تعیین کننده ای در سلامت و وزن گیری جنین دارد. با توجه به اهمیت اسید فولیک و ویتامین های گروه B در جلوگیری از بروز نقص های مادرزادی، توصیه می شود زنان در سنین باروری حتما از منابع غنی این مواد همچون قارچ شیتاکه استفاده نماید.
افرادی که از رژیم های لاغری پیروی می کنند، از جمله گروه هایی هستند که به کم خونی و کمبود ویتامین B مبتلا می شوند. این افراد نیز می توانند مصرف قارچ شیتاکه را در رژیم غذایی خود قرار دهند. شیتاکه باعث کاهش چربی خون و تنظیم قند خون می شود و می تواند از این منظر نیز برای کاهش وزن مفید باشد.
نحوه مصرف قارچ شیتاکه برای درمان کم خونی
قارچ شیتاکه معمولا به صورت خشک شده در تمامی فصول سال در دسترس است و نوع خشک شده ان نیز مشابه قارچ تازه لذیذ و حاوی مواد مغذی است. قارچ شیتاکه، مشابه قارچ های سفید می تواند در سالاد، به صورت بخارپز، در تهیه انواع سوپ از جمله سوپ نودل، به صورت سرخ شده و کبابی مورد مصرف قرار گیرد. در صورتی که با هدف درمان کم خونی از این قارچ استفاده می کنید و به دنبال یک وعده غذایی کامل و موثر در درمان کم خونی هستید می توانید قارچ شیتاکه را در کنار مقداری گوشت سرخ شده یا گریل شده مصرف نمایید. از آنجایی که ویتامین C نیز برای جذب آهن و رفع کم خونی بسیار مفید است می تواند از منابع غذایی غنی از ویتامین C از جمله لیموترش، انواع سبزیجات از جمله اسفناج، جعفری یا یک لیوان آب پرتقال نیز استفاده نمایید.
منابع:
دیدگاهتان را بنویسید