قارچ شیتاکه از گونه قارچ های جنگلی آسیایی است که روی چوب های پوسیده رشد می کند. این قارچ، بومی آسیای شرقی است و قرن ها است که در ژاپن و چین کشت می شود، نام ژاپنی شیتاکه از درختان چوب سخت که قارچ روی آن رشد می کند، گرفته می شود. این قارچ سومین قارچ پرورشی در سراسر جهان بعد از قارچ های دکمه سفید و قارچ صدف است. در ادامه این مقاله ابتدا به معرفی قارچ شیتاکه می پردازیم سپس با نحوه مصرف قارچ شیتاکه آشنا می شوید.
آشنایی با قارچ شیتاکه
به طور معمول، قارچی که در چوب های درختان رشد می کند، از فرآیند رشدی با زمان طولانی برخوردار است. این موضوع باعث کیفیت بالا در قارچ می شود. علاوه بر مزارع قارچ شیتاکه، شما می توانید در فروشگاه های مواد غذایی، این قارچ را به عنوان قارچ وحشی نیز تهیه کنید.
قارچ شیتاکه منبع خوبی از فیبر غذایی، مس، سلنیوم، منگنز، پروتئین، آهن و ویتامین های گروه B مانند اسید پانتوتنیک است. مانند سایر قارچ ها، در صورت قرار گرفتن در معرض نور خورشید می تواند منبع خوبی از ویتامین D باشد.
قارچ شیتاکه، حاوی بسیاری از ترکیبات شیمیایی است که از DNA شما در برابر آسیب اکسیداتیو محافظت می کند، که یکی از دلایل مفید آن است. به عنوان مثال لنتینان، آسیب کروموزوم از درمان ضد سرطان را بهبود می بخشد.
این قارچ، یک گیاه بی نظیر است. زیرا آنها حاوی هر هشت اسید آمینه ضروری به همراه یک نوع اسید چرب ضروری به نام اسید لینولئیک هستند. اسید لینولئیک در کاهش وزن و عضله سازی کمک می کند. همچنین دارای مزایای ایجاد استخوان، باعث بهبود هضم و کاهش آلرژی می شود.
چگونه قارچ شیتاکه را ذخیره و تمیز می کنید؟
هنگام خرید قارچ شیتاکه تازه، از خریدن قارچ هایی که چروک یا لاغر به نظر می رسند خودداری کنید. قارچهای تازه را در یک حوله آشپزخانه پیچیده و به صورت کمی مرطوب در یخچال و فریزر نگه دارید این موضوع باعث خواهد شد که تا یک هفته قابل استفاده باشند. برای تمیز کردن قارچ شیتاکه، قارچ های تازه را به آرامی با یک حوله آشپزخانه تمیز یا حوله کاغذی پاک کنید تا هرگونه آلودگی از بین برود.
نحوه طبخ قارچ شیتاکه
هنگام پخت و پز، درپوش ها را از ساقه ها جدا کنید، زیرا ساقه های سفت تر کمی بیشتر طول می کشد تا پخته شود. می توانید در همان ظرف از کلاه و ساقه استفاده کنید، ابتدا ساقه ها را پخته و سپس کلاه ها را اضافه کنید، یا ساقه های جویدنی را برای استفاده دیگر ذخیره کنید.
بسته به اندازه درپوش ها، می توانید آنها را به صورت کاملا دلخواه، برش های ضخیم بدهید. می توانید قارچ شیتاکه خشک شده را جایگزین قارچ های تازه کنید و با توجه به اینکه ممکن است مدت زمان پخت آنها طولانی تر شود.
هر دو قارچ شیتاکه تازه و خشک را امتحان کنید:
طرز تهیه قارچ شیتاکه خشک
قارچ شیتاکه خشک، که به راحتی در فروشگاه های مواد غذایی آسیا در دسترس هستند، معمولاً دارای طعم تند تری نسبت به نوع تازه هستند و می توانند ماه ها یا حتی سال ها دوام داشته باشند.
برای تهیه قارچ های شیتاکه خشک برای پخت و پز، قارچ های خشک شده را خیس کنید، آن ها را در آب داغ قرار دهید تا مجدداً ۲۰ دقیقه از آب گرم شود. یا یک شب در آب و دمای اتاق خیس کنید. برای بیرون راندن آب اضافی، قارچ شیتاکه تازه را فشار دهید.
اگر شما قصد ندارید بلافاصله از ساقه ها استفاده کنید، می توانید ساقه های خشک شده را در حین خشک کردن قطع کنید و فقط کلاه ها را خیس کنید. شما می توانید قارچ های خشک شده را در مدت چند روز، در یک ظرف دربسته در یخچال نگهداری کنید.
طرز تهیه قارچ شیتاکه تازه
اگرچه ما بیشتر از همه عادت کرده ایم که قارچ شیتاکه را سرخ کنیم، اما روش های بسیاری برای لذت بردن از این قارچهای خوش طعم وجود دارد. اگر از عطر و طعم ساقه ها لذت نمی برید، از آنها در آبگوشت و سوپ های سبزیجات استفاده کنید، یا آنها را در فرآیند پخت و پز در سس پاستا یا خورش اضافه کنید.
قارچ شیتاکه، مورد علاقه کسانی است که یک قارچ گوشتی و پر از طعم را ترجیح می دهند. قارچ های شیتاکه در غذاهای گوشتی، سوپ ها، سس ها و سبزیجات به خوبی استفاده می شوند، یا می توانند به عنوان یک غذای معمولی تهیه شوند. از آنجا که آنها بسیار معطر و طعم دهنده هستند، می توان از آنها به عنوان جایگزین گوشت نیز استفاده کرد. همچنین می توان آنها را با استفاده از روشهای مختلفی پخت و پز کرد تا طعم طبیعی آنها حفظ شود.
اطلاعات درباره طرز تهیه این قارچ اصولی را به شما یاد می دهد تا با استفاده از این قارچ دلچسب، غذاهای زیادی را آماده کنید:
- قارچ شیتاکه کاملاً اما به آرامی بشویید.
- هنگام تهیه قارچ شیتاکه، نقاط لکه دار را روی ساقه ها جدا کنید.
- اگر ساقه ها صاف هستند، لازم نیست آنها را جدا کنید. می توان از آنها به همراه درپوش قارچ برای طعم دار کردن غذا، استفاده کرد.
- قارچ شیتاکه خود را با حوله کاغذی یا حوله آشپزخانه تمیز خشک کنید.
- با استفاده از یک چاقوی تیز آشپزخانه قارچ شیتاکه را به دلخواه برش دهید. بسته به نوع دستورالعمل و روشی که تصمیم دارید در تهیه قارچ شیتاکه استفاده کنید، می توانید آنها را خرد کنید، آنها را به صورت تکه ای خرد کنید و یا حتی از آنها به طور کامل استفاده کنید. از قطعه های کوچکتر شیتاکه برای سوپ ها، مواد یا سس ها استفاده می کنند.
- طرز تهیه مورد نظر پخت و پز قارچ شیتاکه خود را انتخاب کنید. می توانید کمی روغن زیتون را با یک قلمو بر روی قارچ شیتاکه مالش دهید و آنها را حدود ۵ تا ۱۰ دقیقه کباب کنید و یا می توانید آنها را با کره، نمک و فلفل به مدت ۴ تا ۵ دقیقه در یک ماهی تابه کمی تفت دهید. یا با کمی روغن، حدود ۱۵ دقیقه آنها را به صورت خرد شده یا کامل درون فر قرار دهید.
دیدگاهتان را بنویسید