قارچ شیتاکه مانند بسیاری از قارچ ها خواص سلامتی بخش دارد و یکی از عواملی که قارچ شیتاکه را به یک منبع غذایی عالی برای افزایش انرژی و بهبود سلامتی عمومی بدن بدل کرده است، ویتامین دی فراوانی است که در ساختار این قارچ وجود دارد.
وجود ویتامین دی در قارچ شیتاکه ارزش بالایی دارد زیرا که ویتامین D، گروه مهمی از ویتامین ها هستند که برای افزایش و تامین کلسیم، پتاسیم، منیزیم و مواد مفید از طریق جذب روده ای از غذا، اهمیت دارد و از این طریق می تواند بر تقویت سیستم ایمنی بدن و استحکام اسکلتی، سلامت مفاصل، تقویت عضلات، رشد مو، سلامت پوست، تمدد اعصاب و آرامش ذهنی، بهبود خلق و خو، سلامت کبد، کاهش چربی های اضافه، کاهش وزن، تناسب اندام، سلامت دندان ها، جلوگیری از ریزش مو، افزایش کیفیت خواب و افزایش انرژی و شادابی جسمی موثر باشد.
قارچ شیتاکه، یک صفحه خورشیدی طبیعی
قارچ شیتاکه مانند یک پلن خورشیدی، با کلاهک بزرگ و گوشتی، تابش آفتاب را جذب می کند و در روند رشد خون، به یک باطری خورشیدی طبیعی سرشار از ویتامین D تبدیل می شود.
قارچ شیتاکه در فهرست قارچ های درمانی و خوراکی قرار دارد و در کنار سایر گونه های خوراکی، اثرات قوی و گسترده ای در بهبود جسم و خصوصیات فیزیولوژیک بدن دارد.
قارچ شیتاکه به صورت صفحات کلاهکی و گوشتی بزرگ و مطبق بر روی تنه درخت Shii در اقلیم طبیعی کشورهای شرق آسیا رشد کرده و در طول رشد، در معرض تابش های خورشیدی قرار دارد، به همین دلیل اینگونه برداشت می شود که قارچ شیتاکه منبع عظیمی از ویتامین D باشد، ویتامین D تحت تاثیر اشعه های موجود در نور آفتاب، طی فرآیندهای زیستی از پیش سازهای داخل سلول های ارگانیسم های زنده، ساخته می شود.
اثرات مفید و حیاتی ویتامین D بر روندهای زیستی و فیزیولوژیک
ویتامین D، تاثیرات مختلفی دارد که مهم ترین آن تقویت سیستم ایمنی و ارتقای قوای بدنی در مقابل عوامل بیماری زا است. همچنین در فقدان ویتامین D کافی، بیماری های مفصلی و استخوانی مانند نرمی و پوکی استخوان تشدید می شود و کمبود این ویتامین در دوران طفولیت، بیماری راشیتیسم را باعث می شود.
کمبود ویتامین دی چه مضراتی در پی دارد؟
- کاهش ویتامین دی در بدن منجر به احساس خستگی و بی حالی، ضعف جسمانی، درد استخوان و مفاصل، ضعف و درد عضلانی، اسپاسم و گرفتگی عضلات، تغییر مود و خلق و خو، حالات افسردگی و بی حوصلگی می شود.
- کمبود ویتامین دی بر روی افزایش وزن بسیار موثر است.
- کمبود ویتامین دی می تواند منجر به افزایش اضطراب و استرس پذیری روانی و جسمی شود.
- مصرف مکمل های ویتامین دی بعد از صرف وعده غذایی موجب تقویت اثرات آن می شود.
- کمبود ویتامین دی می تواند موجب اختلالات خواب و کاهش کیفیت خواب گردد به همین دلیل هم بی خوابی و هم خواب ناآرام و خواب آلودگی همیشگی در طول روز را در پی دارد.
ویتامین دی دارای تاثیرات سمی
افزایش بی اندازه ویتامین دی موجب می شود کلسیم اضافه در خون رسوب کرده و مسمومیت هایپر کلسمی را در پی دارد که موجب حالت تهوع و سرگیجه، تکرر ادرار می شود. همچنین برخی از دردهای مفصلی و مشکلات کلیوی به ویژه سنگ کلیه و رسوب کلسیم در کلیه از دیگر عواقب سمی سطح بالای ویتامین دی است.
قارچ شیتاکه، مانند یک بسته غذایی حاوی ویتامین D است. از جمله خواص قارچ شیتاکه این است که منبعی عالی برای تامین ویتامین دی است به خصوص قارچ شیتاکه خشک شده در نور آفتاب ویتامین دی بیشتری دارد.
قارچ شیتاکه قادر به حفظ ویتامین دی دریافت شده از نور خورشید در ساختار خود است و به همین دلیل مصرف قارچ شیتاکه می تواند به ویژه برای تامین ویتامین دی و اثرات مثبت آن در سلامتی ارگان های جسم، من جمله چربی سوزی و سلامت کبد و استخوان ها، موثر باشد.
عصاره قارچ شیتاکه برای غنی سازی مواد خوراکی از ویتامین دی، استفاده می شود و ارزش غذایی بالایی در تامین انواع ترکیبات ضروری مفید من جمله ویتامین دی دارد.
ویتامین D چیست و چه کاربردی دارد؟
ویتامین دی از گروه ویتامین های محلول در چربی است که نقش اصلی آن در افزایش جذب روده ای کلسیم، منیزیم، فسفات، و … می باشد. ویتامین گروه D انواع مختلفی دارد که نوع ۲ و ۳ آن، در انسان، تاثیرات فیزیولوژیکی دارد.
نام دیگر ویتامین گروه دی، کلسیفرول است. هر چند که این ویتامین در برخی از اقلام خوراکی و طبیعی به وفور یافت می شود اما منبع اصلی ویتامین دی، امواج تابشی خورشید بر پوست و مو است.
منابع خوراکی و غیر خوراکی غنی از ویتامین دی
از جمله منابع غذایی سرشار از ویتامین دی می توان به ماهی هایی نظیر ماهی آزاد، سالمون، ساردین، شاه ماهی، قزل آلای خال خالی، گوشت قرمز، جگر، زرده تخم مرغ، قارچ ها از جمله قارچ صدفی، گانودرما، قارچ شیتاکه، قارچ دکمه ای، و نیز غذاهای غنی شده مانند غلات صبحانه اشاره نمود.
ویتامین دی را تحت عنوان ویتامین آفتاب نیز می شناسند به همین دلیل توصیه می شود حتما در طول روز زمانی را برای دریافت تابش مستقیم خورشید در نظر بگیرید. همچنین برخی از لامپ های فرابنفش UV به عنوان منبع یکی از طول موج های نور خورشید، افزایش ویتامین دی را سبب می شود.
استفاده از مکمل های ویتامین دی نیز می تواند برای تامین این ویتامین، موثر باشد هر چند که باید با نظر پزشک و پس از تست ویتامین دی انجام شود زیرا افزایش بیش از حد ویتامین دی، موجب مسمومیت بدن و بیماری می شود. مکمل ویتامین دی معمولا به دو صورت ویتامین دی ۲ با نام ارگوکلسیفرول، و ویتامین دی ۳ با نام کال کلسیفرول، در دسترس هستند که به نظر می رسد نوع ۳ در دوز بالا، موثرتر باشد.
در میان منابع غذایی گیاهی و غیر گوشتی، می توان مواد طبیعی زیادی غنی از ویتامین دی یافت که در رتبه بندی میزان ویتامین دی موجود در غذاهای گیاهی و سبزیجات، قارچ ها، از جمله قارچ شیتاکه رتبه اول را دارند و روغن های گیاهی، دانه های خوراکی و خشکبار نظیر بادام نیز برای تامین این ویتامین توصیه می شود.
طریقه مصرف ویتامین دی
مصرف ویتامین دی در حدود دو تا سه ماه پس از آغاز استفاده از منابع و مکمل های ویتامین دی، تاثیرات گسترده ای بر روی کلیه بخش های بدن و بهبود سلامتی جسمانی و روانی، تقویت عضلات و استخوان ها، تعدیل و تناسب وزن، کاهش چربی خون و تعدیل عملکرد سیستم ایمنی، ایجاد می کند که هر یک از این اثرات به نوبه خود، عاملی موثر بر بهبود سایر روندهای فیزیولوژیک بدن است.
منابع:
https://www.cookinglight.com/news/depression-fighting-vitamin-d-uv-mushroom-technique
https://www.healthline.com/nutrition/how-to-increase-vitamin-d
دیدگاهتان را بنویسید