قارچ شیتاکه یکی از قارچ های دارویی و بسیار خوش طعم و لذیذ است. این قارچ بومی شرق آسیاست اما امروزه در سراسر جهان پرورش داده می شود. این قارچ مقوی و سرشار از آنتی اکسیدانت ها، مواد معدنی و ویتامین ها، به صورت خوراکی و مکمل مصرف می شود. در طب سنتی چینی برای پیشگیری و درمان بسیاری از بیماری ها، مصرف این قارچ هم به صورت خوراکی و هم به صورت مکمل توصیه می شده است. امروزه مطالعات علمی تاثیر دارویی این قارچ را به اثبات رسانده است. قارچ شیتاکه برای تقویت استخوان ها، عضلات، درمان مشکلات گوارشی، تعادل هورمون ها، رفع انواع عفونت ها، تقویت کبد و پاکسازی بدن، تقویت و پیشگیری از بیماری های قلبی و عروقی، کاهش چربی خون و تقویت سیستم ایمنی بدن استفاده می شود.
چرا باید طبع قارچ شیتاکه را بدانیم؟
در صورتی که قصد مصرف قارچ شیتاکه را دارید لازم است در خصوص طبع آن نیز اطلاعاتی بدست آورید. دانستن طبع مواد غذایی به شما کمک می کند تا در خصوص سازگار بودن آن با مزاج خود مطلع شوید و در خصوص میزان و نحوه مصرف آن تصمیمات بهتری بگیرید. در صورتی که سرد مزاج هستید، می توانید با مصرف غذاهای گرم، بدن خود را به تعادل برسانید و بهتر است در خوردن غذاهای سرد زیاده روی نکنید. در صورتی که گرم مزاج هستید، می توانید با مصرف غذاهای سرد به سلامت بیشتر بدن خود کمک کنید. در طب سنتی قارچ ها در دسته مواد غذایی سرد و تر دسته بندی می شوند و مصرف آن برای افراد گرم مزاج توصیه می شود.
نحوه مصرف قارچ شیتاکه در صورتی که سرد مزاج هستید، می توانید با توجه به نکاتی در میزان و زمان مصرف، از مواد مغذی غذاهای سرد نیز بهره مند شوید. توصیه می شود در مصرف غذاهای با طبع سرد زیاده روی نکنید و مصرف این غذاها را در شب ها محدود نمایید. همچنین توصیه می شود غذاهای سرد را همراه با غذاها، افزودنی ها و ادویه هایی با طبع گرم مصرف نمایید.. در برخی منابع، طبع قارچ شیتاکه خنثی ذکر شده است اما در طب سنتی چینی و اغلب دستورهای پخت انواع غذا ها با این قارچ، مصرف آن همراه با مواد غذایی با طبع گرم توصیه شده است. به نظر می رسد این قارچ طبع خنثی تا سرد دارد.
افزودنی های مناسب قارچ شیتاکه با توجه به طبع آن
قارچ شیتاکه به صورت بخارپز شده، آب پز و داخل انواع سوپ ها، به صورت کبابی یا سرخ شده مصرف می شود. برای این که طبع خنثی یا سرد این قارچ، تعادل مزاج شما را بر هم نزد، در انواع دستور های پختی که وجود دارد، مصرف این قارچ با برخی افزودنی ها، مواد غذایی و ادویه ها توصیه شده است که اغلب طبع گرم دارد.
توصیه می شود شیتاکه همراه با مارچوبه که طبع گرم و خشک دارد، مصرف شود. مارچوبه و شیتاکه ترکیب بسیار خوش طعم و معطری هستند و اغلب افراد طعم ترکیبی این دو ماده معطر را می پسندند. در یکی از غذاهای رایج با این قارچ، قارچ همراه با مارچوبه پخته شده و با نان تست پنیری صرف می شود.
رزماری از دیگر سبزیجاتی است که به همراه قارچ شیتاکه مصرف می شود و طبع گرمی دارد. رزماری می توانید نقش شیتاکه را در تقویت دستگاه گوارش، کاهش چربی خون، کاهش وزن، پاکسازی بدن و تصفیه خون تقویت کند. شما می توانید این گیاه را همراه با این قارچ بپزید یا از رزماری خشک شده به صورت پودری استفاده نمایید. در یک غذای کامل سبزیجات، شیتاکه و رزماری می توانند غذای شما را خوش طعم تر و هم مغذی تر نمایید.
آویشن نیز از جمله ادویه هایی با طبع گرم است که همراه با شیتاکه مصرف می شود. شیتاکه را می توان سرخ کرد و همراه با ادویه آویشن مصرف نمود. آویشن می تواند شیتاکه را بسیار لذیذ تر و خوش عطر تر نماید و در متعادل نمودن طبع غذا کمک کند.
مصرف قارچ شیتاکه با پودر سیر یا همراه با سیر خشک شده نیز بسیار رایج است. سیر قارچ شیتاکه را بسیار لذیذ تر و خوش طعم تر می نماید و طبع گرمی دارد.
مصرف قارچ شیتاکه همراه با روغن زیتون
در بسیاری از دستور های غذایی که برای قارچ شیتاکه پیشنهاد می شود، توصیه شده است این قارچ را با روغن زیتون یا زیتون رسیده مصرف نمایید. زیتون و روغن زیتون نیز طبع گرم و خشک دارد و می تواند در کنار شیتاکه با طبع خنثی تا سرد، بسیار مفید باشد. روغن زیتون می تواند همراه با شیتاکه کباب شده یک غذای سالم و بسیار خوش طعم باشد. شما می توانید در یک سالاد سبزیجات که حاوی شیتاکه پخته شده نیز می باشد، از روغن زیتون نیز استفاده نمایید و سالاد خود را از نظر مواد مغذی به یک غذای کامل و مقوی تبدیل کنید.
مصرف قارچ شیتاکه همراه با سویا
بسیاری از افراد از رژیم های غذایی ویژه ای پیروی می نمایند. در بسیاری از این رژیم ها، گوشت قرمز حذف می شود و تلاش می شود مواد غنی از پروتئین جایگزین شوند. سویا و قارچ شیتاکه دو ماده غنی از پروتئین می باشند که می توانند در رژیم این افراد گنجانده شوند. سویا طبع گرمی دارد و در کنار شیتاکه می تواند غذای متعادلی باشد. پیراشکی سبزیجات حاوی سویا، شیتاکه و برخی سبزیجات همچون جعفری می تواند یک غذای کامل و البته لذیذ باشد.
دستور پخت سوپ های حاوی قارچ شیتاکه با توجه به طبع آن
قارچ شیتاکه از جمله قارچ هایی است که در پخت انواع سوپ به ویژه سوپ های نودل استفاده می شود. برای این که طبع غذای خود را به تعادل برسانید، می توانید مشابه سالادها و غذاهای حاوی شیتاکه، از موادی با طبع گرم به همراه این قارچ، در سوپ ها استفاده نمایید. برای مثال در یک غذای ژاپنی سوپ نودل حاوی شیتاکه و کلم سفید است. کلم سفید طبع گرم و خشکی دارد و انتخاب مناسبی است. برخی افراد ترجیح می دهند با ادویه های گرم از جمله فلفل طبع سوپ خود را به تعادل برسانند. سوپ نودل حاوی قارچ شیتاکه یک سوپ بسیار مقوی و خوش طعم است که طرفداران زیادی در سراسر جهان دارد. کمتر کسی است که یک بار این سوپ را امتحان کرده باشد و مصرف آن را در برنامه غذایی خود نگنجانده باشد. توصیه می شود این سوپ را یکبار امتحان کنید و شیتاکه را به سوپ نودل خود بیافزایید.
دیدگاهتان را بنویسید