قارچ شیتاکه یکی دیگر از قارچ های بومی شرق آسیا با خواص درمانی است که در بسیاری از کشورهای خاور دور، کشت و مصرف می شود. برخی از اشکال مصرف قارچ شیتاکه با اهداف درمانی، در طب سنتی شرقی اهمیت یافته است.
قارچ شیتاکه نیز مانند قارچ گانودرما، خواص درمانی طبیعی داشته و برای بهبود سلامت عمومی بدن، مفید است.
قارچ شیتاکه برای تقویت سیستم ایمنی موثر است به عنوان درمان کمکی در بهبود بیماری ایدز HIV، سرماخوردگی، آنفلوآنزا و… به کار گرفته می شود هر چند که تحقیقات در این زمینه برای یافتن مدارک معتبر و مستند همچنان ادامه داشته و این موارد در مرتبه تئوری و گمانه زنی مطرح است.
قارچ شیتاکه یک قارچ شرقی
کلاهک های پهن این قارچ ها که she- TAH- kay تلفظ می شود از قهوه ای روشن تا قهوه ای تیره متغیر است. بافت گوشتی و کرم رنگ قارچ شیتاکه سفت بوده و مانند آدامس جویدنی است ساقه این گیاه، طعم دار است اما قبل از پخت و پز حذف می شود زیرا دارای بافت الیافی و فیبری است.
طعم و بافت گوشتی آن به همراه ساختاری غنی از عناصر مغذی و ترکیبات انرژی بخش، باعث شده است که قیمت آن نسبت به سایر قارچ ها بیشتر باشد که البته ارزشش را نیز دارد. این قارچ در کنار سیب زمینی سرخ کرده، داخل خورشت ها، سوپ و نیز به عنوان یکی از مخلفات خوش طعم در کنار غذا، مصرف می شود.
قارچ شیتاکه، نام خود را از ترجمه ژاپنی گرفته است که در واقع به درخت Shii اشاره دارد. تنه درخت شی، محل رشد قارچ شیتاکه است. واژه تاکه نیز در زبان ژاپنی به معنای قارچ است، شیتاکه یعنی قارچی که بر روی درخت شی، رشد می کند.
ویژگی های درمانی قارچ شیتاکه
قارچ شیتاکه هم به صورت تازه و هم به صورت خشک شده مورد مصرف قرار می گیرد.
قرن ها است که از قارچ شیتاکه برای افزایش و بهبود سلامتی جسمی استفاده می شود. طب سنتی شرقی، برای افزایش مقاومت و انرژی بدن، این قارچ را در زمره درمان های طبیعی و موثر طبقه بندی کرده است. نمودهای درمانی و خواص سلامتی بخش قارچ شیتاکه که به واسطه تجربه، کشف و شرح داده شده است، بازتابی از ترکیبات زیستی، ویتامین و مواد معدنی موجود در ساختار آن است. بر طبق روش های نوین بیوشیمیایی ترکیبات آنتی اکسیدان و ضد التهابی به همراه مواد معدنی مهمی مانند زینک، منیزیم، پتاسیم، روی، سلنیوم به علاوه ویتامین های گروه بی شامل B2، B12 و ویتامین C، A و D از جمله ویتامین های ضروری و مهم برای ارتقای سلامتی بدن به ویژه قوای ایمنی است. قارچ شیتاکه چربی و کالری کم داشته و منبع خوبی برای تامین پروتئین به حساب می آید که به دلیل فیبر فراوان موجود در بافت قارچ، یک ماده گیاهی و طبیعی برای تامین پروتئین و انرژی و در عین حال چربی سوز بوده و برای رژیم های لاغری یک ترکیب عالی و مغذی محسوب می شود.
قارچ شیتاکه، یک آنتی اکسیدان طبیعی
برخی خواص قارچ شیتاکه به دلیل ترکیبات آنتی اکسیدان و ضدالتهابی موجود در این قارچ، امکان استفاده از این قارچ را هم در مرتبه پیشگیری و هم در مرتبه درمان برای انواع سرطان ها و بیماری های التهابی و حذف رادیکال های آزاد و بهبود استرس اکسیداتیو در بافت های مختلف بدن، فراهم می آورد.
تاثیرات قارچ شیتاکه بر سرطان روده بزرگ، التهابات کولون و رکتوم
در یکی از تحقیقات فیزیولوژیکی، رژیم غذایی همراه با ۴ درصد از پودر خشک قارچ شیتاکه را برای موش های نر که دچار تومورهای روده ACF شده بودند، موجب کاهش تعداد تومورها و التهابات روده ای در نوزادان پسر این موش ها شد. این تحقیق توجه پژوهشگران به اثرات بازدارنده و مهار رشد تومورهای روده ای حاصل از مصرف شیتاکه، جلب کرد.
در تحقیق دیگری با بررسی سلول های لنفوم در مدل موش های مبتلا به کارسینومای روده بزرگ، با هدف بررسی اثرات مصرف شیتاکه به صورت خوراکی، نتایج حاکی از تاثیرات درمان کننده و آنتی توموری شیتاکه حتی به واسطه تجویز خوراکی آن بود. بر خلاف بسیاری از تحقیقات که اثرات ضد توموری شیتاکه را با استفاده از تجویز آن به صورت تزریقی بررسی کرده بودند، در این تحقیق تاکید بر اثرات شیتاکه در قالب مصرف خوراکی آن بود.
سرطان روده بزرگ چیست؟
سرطان روده بزرگ Colorectal Cancer) CRC )، تحت عنوان سرطان رکتوم نیز شناخته می شود. گسترش سرطان از راست روده در بخش انتهایی روده بزرگ، صورت می گیرد و علائمی مانند کاهش وزن ناگهانی و بدون دلیل، وجود خون در مدفوع، خستگی و بی حالی، ضعف و کاهش انرژی، تغییر در حرکات روده و دفع را بروز می دهد.
شایع ترین انواع سرطان روده بزرگ با رشد افسارگسیخته لایه داخلی رکتوم و روده بزرگ شروع می شود، توده زائد به وجود آمده از این رشد لجام گسیخته را پلیپ روده ای می گویند. برخی از انواع این پلیپ ها در طول زمان، ممکن است به انواع سرطانی بدل شود هر چند که تمام انواع این پلیپ ها، سرطانی نیستند. بسته به نوع پلیپ، احتمال تبدیل آن به نوع سرطانی، سنجیده می شود.
حدود ده درصد از افرادی که سرطان روده در آن ها تشخیص داده می شود، تا یک ماه پس از تشخیص، جان خود را از دست می دهند. حدود ۵۶ درصد از افراد نیز، بین یک ماه تا حتی هشتاد سال یا بیشتر، پس از تشخیص سرطان، زنده می مانند. ۶۰ درصد از مرگ های زودهنگام، در افرادی رخ می دهد که وضعیت سرطان آن ها، به عنوان وضعیت حاد و اورژانسی تشخیص داده شده اند و در بخش مراقبت های ویژه بستری شده اند. حداقل ۵۰ درصد از افرادی که در طول یک ماه می میرند، هیچ درمانی دریافت نمی کنند.
علاوه بر پلیپ های روده ای، عوامل دیگری نیز در القای سرطان روده ای نقش دارند نظیر رژیم غذایی پر چرب، مسائل ژنتیکی، سندرم کرون، بیماری التهاب و کولیت های زخم دار در بافت داخلی روده UC
علائم اولیه برای انجام بررسی های پزشکی در تشخیص سرطان روده بزرگ
برخی از علائم ابتدایی برای تشخیص زودهنگام سرطان روده بزرگ شامل مواردی به این قسم است:
- تغییر مستمر در عادات دفع و کار روده
- مدفوع باریک و مدادی
- اسهال یا یبوست مزمن و بی دلیل و شدید
- خون در مدفوع که می تواند به رنگ تیره یا روشن داخل مدفوع دیده شود و از ناحیه مقعد باشد.
- درد یا گرفتگی دائمی در شکم مانند نفخ های شدید و دائمی و احساس ناراحتی در ناحیه روده
- احساس انسداد در روده و عدم تخلیه کامل روده به طور دائمی
- کاهش وزن ناگهانی و شدید بدون دلیل
- خستگی و بی حالی و ضعف عمومی
البته تمام این علائم در کنار هم و به صورت مزمن، باید مورد توجه قرار گیرد و الزاما به معنای سرطان روده نیست اما زنگ خطری است برای معاینه های دقیق تر و علت یابی برای این مشکلات گوارشی توسط پزشک در طی آزمایش های دقیق و چندگانه و نیز کولونوسکوپی.
منابع:
https://www.thespruceeats.com/what-are-shiitake-mushrooms-4783597
دیدگاهتان را بنویسید