قارچ شیتاکه، نیز نوعی از قارچ ها است که دارای خواص شگفت انگیزی می باشد تا حدی که عصاره ساخته شده از این قارچ به عنوان دارو استفاده می شود. قارچ شیتاکه برای تقویت سیستم ایمنی، درمان HIV، کاهش سطح کلسترول خون، سخت شدن شریان ها، دیابت، اگزما ،سرما خوردگی و آنفولانزا، معالجه سرطان پروستات یا سرطان پستان و به عنوان یک عامل ضد پیری استفاده می شود. هم چنین برای هپاتیت ، تبخال، فشار خون بالا، معده درد و غیره استفاده می شود. از قارچ شیتاکه، برای شست و شوی دهان، و رفع پلاک دندان استفاده می شود. این قارچ نیز به عنوان غذا مصرف می گردد.
قارچ شیتاکه حاوی مواد شیمیایی است که ممکن است به کاهش سطح کلسترول کمک کند این ماده هم چنین حاوی مقادیر بسیار کمی از یک ماده شیمیایی دیگر است که به نظر می رسد عامل بزرگ تر شدن تومورها باشد. این ماده شیمیایی هم چنین ممکن است سیستم ایمنی بدن را تحریک کند. شاید برای شما هم جالب باشد که قارچ شیتاکه یکی از پرطرفدارین قارچ های دنیا است. این قارچ ها به دلیل طعم غنی، خوش طعم و مزایای متنوع سلامتی، تاکنون بسیار مورد توجه قرار گرفته است. ترکیبات موجود در شیتاکه ممکن است به مبارزه با سرطان، تقویت ایمنی و حمایت از سلامت قلب کمک کند.
قارچ شیتاکه چیست
در این مطلب همه مواردی را که باید در مورد قارچ شیتاکه بدانید توضیح می دهیم. شیتاکه، خوراکی بومی شرق آسیا است. آن ها به رنگ قهوه ای تیره، با کلاه هایی که بین ۲ تا ۴ اینچ (۵ تا ۱۰ سانتی متر) رشد می کنند. در حالی که به طور معمول مانند سبزیجات خورده می شود، شیتاکه قارچ هایی هستند که به طور طبیعی در پوسیدگی و برش های درختان چوب سخت رشد می کنند. حدود ۸۳٪ از شیتاکه در ژاپن رشد می کنند، اگرچه ایالات متحده، کانادا، سنگاپور و چین نیز آن ها را تولید می کنند. شما می توانید آن ها را تازه، خشک یا در مکمل های مختلف غذایی پیدا کنید. در تعریفی کوتاه از این قارچ باید بگوییم که قارچ شیتاکه، قارچی با پوشش قهوه ای است که در سراسر جهان برای غذا و به عنوان مکمل استفاده می شود.
مشخصات قارچ شیتاکه از نظر تغذیه
قارچ شیتاکه، دارای میزان کالری کم و همچنین مقدار زیادی از فیبر، ویتامین ها علی الخصوص ویتامین های گروه B و برخی از مواد معدنی می باشد. مواد مغذی موجود در ۴ گرم خشک (۱۵ گرم) است و حاوی ۴۴ کیلو کالری می باشد. در هر صد گرم از این قارچ شما می تواند مقادیر زیر را از ترکیبات مختلف پیدا نمایید:
- کربوهیدرات ۱۱ گرم
- فیبر ۲ گرم
- پروتئین ۱ گرم
- ریبوفلاوین ۱۱ درصد
- نیاسین ۱۱ درصد
- مس ۳۹ درصد
- ویتامین ۳۵ درصد
- سلنیوم ۱۰ درصد
- منگنز ۹ درصد
- روی ۸ درصد
- ویتامین ب ۷ درصد
- فولات ۶ درصد
- ویتامین د ۶ درصد
جالب است بدانید که قارچ شیتاکه حاوی پروتئین کاملا شبیه به پروتئین گوشت است، آن ها هم چنین دارای پلی ساکاریدها، ترپنوئیدها، استرول ها و لیپیدها هستند که برخی از آن ها دارای خاصیت تقویت کننده سیستم ایمنی، کاهش کلسترول و ضد سرطان هستند. میزان ترکیبات فعال زیستی در شیتاکه به نحوه و محل نگهداری قارچ ها، هم چنین روش تهیه ی آن بستگی دارد. در واقع به ظور کلی قارچ شیتاکه از نظر تغذیه، کم کالری است آن ها هم چنین بسیاری از ویتامین ها، مواد معدنی و سایر ترکیبات تقویت کننده سلامتی را ارائه می دهند.
موارد کاربرد قارچ شیتاکه
از قارچ شیتاکه، در دو مورد اصلی استفاده می شود که به عنوان غذا و به عنوان دارو می باشد. قارچ شیتاکه به عنوان غذا: شما می توانید با هر دو شکل تازه و خشک این قارچ، غذا بپزید. اگر چه غذاهای خشک کمی محبوب تر هستند. این قارچ به صورت خشک دارای طعم امامی است که حتی بیشتر از شکل تازه ی آن خوش طعم است. عطر و طعم این قارچ را می توان مانند طعم گوشت توصیف کرد. اغلب در کنار غذا های شیرین، ترش، تلخ و شور قرار داد. از هر دو شکل قارچ خشک و تازه در غذا های سیب زمینی سرخ شده، سوپ ها، خورش ها و سایر غذا ها استفاده می شوند.
قارچ شیتاکه به عنوان دارو
قارچ شیتاکه، مدت ها است که در طب سنتی مورد استفاده قرار می گیرد. آن ها هم چنین بخشی از سنت های پزشکی ژاپن، کره و روسیه شرقی و سایر کشورها هستند. در طب چینی ادعا می شود که این قارچ به سلامت و طول عمر و هم چنین گردش خون را و پاک سازی بدن کمک می کند. البته این مورد در حد ادعا باقی نماند و با گذشت زمان اثر پاک سازی بدن توسط این قارچ مشاهده شد. مطالعات نشان می دهد که برخی از ترکیبات فعال زیستی در شیتاکه ممکن است در برابر سرطان و التهاب محافظت کنند. با این حال، بسیاری از مطالعات انجام شده در حیوانات یا لوله های آزمایش به جای افراد انجام شده است و در مطالعات حیوانات به طور مکرر از دوزهایی استفاده می کنند که بسیار بیش تر از افرادی است که معمولاً از مواد غذایی یا دارو ها دریافت می کنند. علاوه بر این، بسیاری از مکمل های قارچی که در بازار وجود دارند برای تشخیص اثربخشی آزمایش نشده اند. اگر چه مزایای استفاده از این قارچ بسیار امیدوارکننده است، اما تحقیقات بیشتری لازم است.
تاثیر قارچ شیتاکه بر پاک سازی بدن و تقویت قلب
قارچ شیتاکه ممکن است سلامت قلب را تقویت کند. به عنوان مثال، در این قارچ ها سه ترکیب وجود دارد که به کاهش کلسترول کمک می کنند، کاهش کلسترول نیز تاثیر مستقیم به روی سلامت قلب خواهد داشت وقتی کلسترول های اضافی از بدن دفع و یا خارج می شوند در واقع پاک سازی بدن صورت می گیرد. این سه ترکیب به شرح زیر است:
اریتادینین: این ترکیب آنزیم درگیر تولید کلسترول را مهار می کند.
استرول ها: این مولکول ها به انسداد کلسترول در روده شما کمک می کنند.
گلوکان های بتا: این نوع فیبر می تواند کلسترول را کاهش دهد.
یک مطالعه در مورد موش های دارای فشار خون بالا نشان داد که پودر قارچ شیتاکه مانع از افزایش فشار خون در آن ها می شود. یک مطالعه ی دیگر روی موش های آزمایشگاهی که دارای رژیم غذایی پرچرب بودند، نشان داد که افرادی که به آن ها از این نوع قارچ داده می شود، چربی کم تری در کبد خود ایجاد می کنند. پلاک کم تری روی دیواره های شریان آن ها وجود دارد و هم چنین سطح کلسترول پایین تری نسبت به آن هایی دارند که قارچ شیتاکه نمی خورند. با این وجود، این تأثیرات باید در مطالعات انسانی تأیید شود سپس می توان به طور قطع مطالعات را ارائه داد. به طور کلی باید گفت که قارچ های شیتاکه با کاهش کلسترول به پاک سازی بدن کمک کرده و خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش دهد.
تقویت سیستم ایمنی بدن و پاک سازی بدن با قارچ شیتاکه
قارچ شیتاکه، هم چنین می تواند به تقویت سیستم ایمنی بدن شما کمک کند. در یک مطالعه به مردم روزانه دو عدد قارچ شیتاکه ی خشک داده شد بعد از گذشت یک ماه، نشانگر های ایمنی بدن بهبود یافته و سطح التهاب آن ها کاهش یافت. این اثر ایمنی ممکن است تا حدی ناشی از یکی از پلی ساکارید های موجود در قارچ های شیتاکه باشد. در حالی که سیستم ایمنی بدن با افزایش سن ضعیف می شود. یک مطالعه روی موش ها نشان داد که مکمل بدست آمده از قارچ شیتاکه باعث کاهش برخی از افت های مربوط به سن در عملکرد سیستم ایمنی می شود. در واقع قارچ شیتاکه به طور منظم ممکن است به تقویت سیستم ایمنی بدن شما کمک کند. هم چنین موجب پاک سازی بدن شما شده و ترکیبات اضافی مانند کلسترول، گلوکز، اوره و غیره را از بدن شما خارج می نماید.
تاثیر قارچ شیتاکه بر سرطان
پلی ساکاریدهای موجود در قارچ شیتاکه هم چنین ممکن است اثر ضد سرطان داشت باشند. به عنوان مثال، پلی ساکارید لنتینان با فعال کردن سیستم ایمنی بدن به مبارزه با تومور ها کمک می کند. نشان داده شده است که لنتینان رشد و گسترش سلول های لوسمی را مهار می کند. در چین و ژاپن، یک نوع تزریقی لنتینان در کنار شیمی درمانی و سایر درمان های مهم سرطان برای بهبود عملکرد سیستم ایمنی و کیفیت زندگی در افراد مبتلا به سرطان معده استفاده می شود. با این حال، شواهد کافی برای تعیین این که آیا خوردن قارچ شیتاکه تاثیری بر سرطان دارد، کافی نیست. در واقع می توان گفت که لنتینان یک پلی ساکارید در قارچ های شیتاکه است که ممکن است به مبارزه با سرطان کمک کند. قارچ شیتاکه نیز ممکن است به مبارزه با عفونت ها و ارتقاء سلامت استخوان ها کمک کند.
عفونت زایی و پاک سازی بدن توسط قارچ شیتاکه
چندین ترکیب موجود در قارچ شیتاکه دارای اثرات ضد باکتری، ضد ویروسی و ضد قارچ هستند، که در نتیجه موجب سرکوب عفونت های ناشی از این میکروارگانیسم ها می شوند. با افزایش مقاومت آنتی بیوتیکی، برخی از دانشمندان فکر می کنند کشف پتانسیل ضد میکروبی شیتاکه مهم است. گفته می شود، در حالی که ترکیبات جدا شده فعالیت ضد میکروبی را در لوله های آزمایش نشان می دهند، خوردن شیتاکه نیز تاثیر بسزایی بر عفونت های ویروسی، باکتریایی یا قارچی در افراد دارد.
تقویت استخوان با مصرف قارچ شیتاکه
قارچ ها مهم ترین منبع طبیعی از ویتامین D ها هستند. بدن همه ی انسان ها برای ساختن استخوان های محکم و قوی به ویتامینی به نام (د) احتیاج دارند، اما غذاهای بسیار کمی حاوی این ماده مغذی مهم هستند. میزان ویتامین D قارچ بسته به نوع رشد آن ها متفاوت است. برای مثال در قارچ شیتاکه به وفور این ویتامین دیده می شود. وقتی این قارچ ها در معرض نور UV قرار می گیرند سطح بالاتری از این ترکیب را ایجاد می نمایند.
دیدگاهتان را بنویسید