گاهی یک ماده غذایی تنها برای لذت از مزه خوب آن مصرف میشود و گاهی تنها برای بهره مندی از خواص آن ولی وقتی یک ماده غذایی علاوه بر طعم خوب خواص بیشماری نیز داشته باشد انگیزه استفاده آن بیشتر شده. یکی از این مواد خوراکی و دارویی که طعم خوب و خاصیت فراوان را یکجا دارد قارچ شیتاکه است که در این مطلب با آن بیشتر آشنا شده و در مورد یکی از مهمترین خواص آن که تاثیر بر تقویت سیستم ایمنی و ماکروفاژها است بیشتر صحبت خواهیم کرد.
قارچ شیتاکه و مواد مغذی آن
یک قارچ گوشتی از دسته قارچهای دکمهای با طعمی منحصر به فرد و خواصی ویژه که از چه از لحاظ طعم و چه از لحاظ خواص مشتاقان بسیاری دارد. این اشتیاق برای مصرف شیتاکه باعث شده که این قارچ به طور فراوان و به صورت پرورشی در سراسر جهان کشت شود و به یکی از محبوبترین خوراکهای منوی رستورانها و یکی از پر مصرفترین داروهای گیاهی شود. شیتاکه رنگهای متنوعی دارد که رایجترین آن قرمز مایل به قهوهای است. سابقه مصرف دارویی قارچ شیتاکه به هزاران سال پیش برمیگردد که به دلیل مغذی بودن و نقش درمانی آن بر بیماریها و سلامت بدن است. قارچ شیتاکه حاوی موادی با ارزش غذایی بالا هستند. موادی مانند:
- کربوهیدرات
- پروتئینها
- اسیدهای آمینه
- پلی ساکاریدها
- فیبر
- ویتامین دی
- ویتامین ب و انواع آن
- ویتامین سی
- کلسیم
- سدیم
- پتاسیم
- مس
- منگنز
- منیزیم
- فسفر
- آهن
- مقادیر کمی از قند و چربی
- و مقدار زیادی آب.
نقش درمانی قارچ شیتاکه بر بیماریها
با دانستن اینکه شیتاکه تا چه حد از مواد مغذی مهم و ضروری بدن را داراست میتوان متوجه شد که نقش مهمی بر تامین و تضمین سلامتی و پیشگیری از بیماریها دارد و همچنین تاثیرات درمانی زیادی بر بیماریهای مختلف دارد. برای خلاصه گویی تنها به برخی از تاثیرات این قارچ اشاره خواهیم کرد:
- تامین قوای بدنی و تقویت سیستم بدنی
- سلامت پوست و درمان بیماریهایی حاد پوستی مانند اگزما، پسوریازیس و ضایعات پوستی
- پیشگیری از آلرژی و عوارض و التهابات ناشی از آن
- سلامت دندانها
- پیشگیری و درمان بیماریهای قلبی
- پیشگیری از سکته قلبی و مغزی
- بهبود گردش خون و فشار خون
- تنظیم قند خون و پیشگیری از ابتلا به دیابت
- کمک به روند درمانی دیابت
- سم زدایی بدن و کبد و درمان بیماریهای کبدی مانند سیروز و هپاتیت
- خواص ضد ویروسی قارچ شیتاکه و ضد ویروسی آن
- بهبود عملکرد عضلات
- استحکام استخوانها و پیشگیری از پوکی استخوان
- پیشگیری از انواع سرطان و کمک به روند درمانی آنها
- بهبود بیماریهای زنان
ماکروفاژ چیست
به لحاظ نقشی که در بدن ایفا میکنند، ماکروفاژها را میتوان آچار فرانسه سیستم ایمنی بدن دانست. هر جایی که در بدن عفونتی رخ دهد یا تجمعی از بافتها و سلولهای آسیب دیده باشد، ماکروفاژها وارد عمل شده، آنها را شناسایی کرده و از بین میبرند. در واقع ماکروفاژ برگرفته از دو کلمه یونانی ماکرو و فاژین به معنی بزرگ و خوردن گرفته شده به این معنی که ماکروفاژها سلولهای بزرگی هستند که با خوردن و بلعیدن سلولهای آسیب دیده از بروز عوارض بعدی جلوگیری میکنند. ماکروفاژها توسط مونوسیتها که از اصلی ترین گلبولهای سفید هستند در بدن تولید میشوند.
تاثیر قارچ شیتاکه بر ماکروفاژها
به طور کلی ترکیبات قارچ شیتاکه به ویژه پلی ساکاریدها و کربوهیدراتهای موجود در آن به کمک برخی از مواد معدنی دیگر سطح ایمنی و دفاعی بدن را بالا برده و مانع بروز بیماری میشود و با تقویت و تاثیر بر تولید ماکروفاژها با انواع بیماریها موجب مبارزه بهتر بدن و سیستم ایمنی با انواع بیماریها میشود. بتا گلوکانها نوعی از کربوهیدراتها هستند که در قارچ شیتاکه موجود بوده و باعث فعال شدن ماکروفاژها میشود که با فعال شدن آنها سیتوکینها آزاد شده که نقش آنها کمک به ارتباط بین سلولی و حرکت سلولها به سمت التهابات است. با تحقیقاتی که بر روی میزان سیتوکینها انجام شده متوجه شدند که مصرف قارچ شیتاکه یکی از عوامل مهم در آزاد شدن آنها در بدن و واکنش ایمنی به موقع بدن نسبت به بیماری و سلولهای آسیب دیده میباشد. عصاره قارچ شیتاکه تاثیر مستقیمی بر افزایش تولید و تقویت ماکروفاژها داشته که موجب میشود طول عمر سلولها نرمال شده، از بروز سرطان پیشگیری و در صورت ابتلا روند رشد سلولهای سرطانی را کند میکند.
نکته قابل ذکر آن است که تقویت سیستم ایمنی تنها با تقویت و افزایش تولید ماکروفاژها کامل نمیشود و ترکیبات و مواد مغذی قارچ شیتاکه در کنار ماکروفاژها بر تولید و تقویت لنفوسیتها، سیتوکینها و دیگر اجزای سیستم ایمنی تاثیر داشته و با مجموعه این عوامل با انواع بیماریها به ویژه بیماریهای سختی مانند انواع سرطان، آلزایمر، ایدز، روماتوئید، روماتیسم مفصلی، آسم، ترمبوز و انواع اختلالات التهابی به بدن در مبارزه بیشتر کمک بسیاری میکند.
مصرف و منع مصرف قارچ شیتاکه
مصرف قارچ شیتاکه از راحتترین روشهاست چرا که علاوه بر مصارف دارویی قارچی خوراکی بوده و در انواع غذاها و به صورت روزمره قابل استفاده است. ولی برای بهرهمندی بیشتر از آن و تاثیر سریعتر بر سیستم دفاعی و تقویت ماکروفاژها بهترین شیوه مصرف آماده سازی عصاره آن است چرا که در عصاره، خواص قارچ شیتاکه بیشتر آزاد شده و سریعتر جذب بدن میشود. برای تهیه عصاره تکههای شیتاکه را در آب در حال جوش انداخته و در حدود یک ساعت اجازه بدهید با شعله کم جوشانده شود بعد از آن بهتر است آن را با میکسر به حالت پوره درآورید تا از فیبر آن نیز بهرهمند شوید. با کمی آب لیمو ترش تازه میتوانید دمنوش خود را طعم دارتر کنید.
در مورد موارد منع مصرف مورد خاصی وجود ندارد و تاکنون عارضه خاصی از مصرف آن گذارش نشده ولی علاوه بر این توصیه که در مصرف آن زیاده روی نکنید بهتر است قبل از هر گونه استفاده با پزشک و یا مشاورین تغذیه و متخصص مشورت کنید چون ممکن است بعضی از افراد، به ویژه کسانی که به انواع مواد غذایی و دارویی حساسیت دارند، شاید در این مورد هم دچار حساسیت شوند. افراد مبتلا به بیماریهای خود ایمنی که دارو مصرف میکنند نیز بهتر است از این قارچ استفاده نکنند تا دچار تداخل دارویی نشوند.
دیدگاهتان را بنویسید