برای معرفی قارچ شیتاکه باید بگوییم که این قارچ یکی از محبوب ترین قارچ های دنیا می باشد. دلیل محبوبیت آن به دلیل طعم فوق العاده و خوش طعم، ترکیبات بسیار مفید آن، مزایای متعدد سلامتی و عوارض بسیار نادر آن است. ترکیبات موجود در این قارچ می تواند ضد سرطان، مفید برای تقویت ایمنی بدن و سلامت قلب باشد.
آشنایی با قارچ شیتاکه
این قارچ از قارچ های خوراکی بومی شرق آسیا است. اکثرا به رنگ قهوه ای تیره است که با کلاه هایی حدود ۵ تا ۱۰ سانتی متر رشد می کند و به صورت طبیعی در پوسیدگی درختانی که چوب سخت دارند رشد می کند.
حدودا ۸۳ درصد قارچ شیتاکه در ژاپن رشد می کند. البته کشورهایی مانند ایالات متحده، کانادا، چین و سنگاپور هم آن را تولید می کنند. این قارچ در سراسر جهان مصرف میشود. در مورد نحوه مصرف قارچ شیتاکه هم بهتر است بدانید به طور معمول مثل سبزیجات خورده می شود. می توان آن را به صورت تازه، خشک یا در مکمل های غذایی مصرف کرد.
چند مورد از ترکیبات و نکاتی که بهتر است در مورد این قارچ بدانید شامل موارد زیر می شود:
- حاوی بسیاری از آمینواسیدهای مشابه گوشت است.
- دارای پلی ساکارید، ترپنوئید، استرول و لیپید است.
- هم چنین حاوی برخی موادمعدنی، ویتامین ها وترکیبات تقویت کننده سلامتی است.
- ترکیبات گیاهی فعال زیستی
میزان ترکیبات فعال زیستی که در قارچ شیتاکه قرار دارد بستگی به روش و محل نگهداری، ذخیره و تهیه این قارچ دارد. در ضمن از لحاظ کالری هم قارچی کم کالری می باشد.
فواید قارچ شیتاکه
این قارچ فواید بسیاری دارد که در ادامه به چند مورد از آن ها اشاره خواهیم کرد:
- خاصیت تقویت کنندگی سیستم ایمنی
- کاهش کلسترول
- ضد سرطان
- به سلامت قلب کمک می کند.
- مبارزه با عفونت ها
- ارتقاء سلامت استخوان ها و تقویت استخوان ها
- اثرات ضد قارچ و ضد باکتری
- بعضی ترکیبات زیستی آن ضدالتهاب هستند.
قارچ شیتاکه در طب چینی به عنوان ماده غذایی که گردش خون را بهبود می بخشد و باعث سلامت و طول عمر می شود، شناخته شده است.
نکاتی که باید در مورد آنتی اکسیدان ها بدانید
سبک زندگی غرب با وجود فست فودها، داروها، موادشیمیایی و آلاینده های محیط زیست باعث گسترش رادیکال های آزاد در بدن می شود که برای سلامتی بیشتر، بهتر است از مواد آنتی اکسیدان استفاده شود.
باید در نظر داشت که در صورت پایین آمدن آنتی اکسیدان بدن، موارد زیر در بدن اتفاق می افتد:
- پیری زودرس
- ایجاد سلول های آسیب دیده یا سلول های جهش یافته
- افزایش فشار بر سیستم ایمنی بدن
- ایجاد بافت آسیب دیده
- فعال شدن ژن های معیوب در بدن
طبق تحقیقات اگر افراد موادغذایی حاوی آنتی اکسیدان مصرف کنند، فواید زیر را برای سلامتی و طول عمر آن ها خواهد داشت:
- کند شدن روند پیری پوست، مفاصل، چشم و اعضای بدن
- داشتن پوست سالم و جوان تر
- کاهش خطر سرطان
- سم زدایی در بدن
- افزایش عمر
- جلوگیری از سکته و بیماری های قلبی
- کاهش مشکلات مغزی
- و…
خواص آنتی اکسیدانی قارچ شیتاکه
قارچ شیتاکه در بسیاری از کشورهای آسیایی کشت و مصرف می شود که از این کشورها می توان به چین، ویتنام، کره، تایلند و ژاپن اشاره کرد. این قارچ به صورت عمده خشک می شود و به عنوان طعم دهنده نیز استفاده می شود. هدف از اینکه آن را مطالعه می کنند، این است که تاثیرات فرآیندهای متفاوت خشک کردن مانند خشک شده توسط آفتاب یا اجاق را روی خواص آنتی اکسیدانی و آنتی ژنوتوکسیک آن بررسی کنند.
آزمایشهای مختلفی بر روی قارچ انجام شده تا دریابند که خواص آنتی اکسیدانی قارچ شیتاکه با چه روش خشک کردنی بیشتر حفظ می شود. این قارچ خام و خشک با استون، اتانول، متانول و آب گرم استخراج شد. خاصیت آنتی اکسیدانی قارچ با تعیین کردن مقدار فنلی کل، فعالیت مهار رادیکال و سنجش ظرفیت آنتی اکسیدان سلولی، سنجیده شد. در ادامه آزمایش های مختلف، نتایج زیر به دست آمد:
- آنتی اکسیدان قارچ شیتاکه خام که توسط متانول یا آب استخراج شده بسیار بیشتر از نمونه خشک شده آن است.
- خواص آنتی اکسیدانی این قارچ وقتی که توسط آفتاب خشک شده باشد بیشتر از خشک شدن توسط فر است.
در نتیجه این آزمایش ها مشخص شد که قارچ شیتاکه فرآوری نشده بهترین آنتی اکسیدان است. در میان روش های خشک کردن هم روشی که توسط آفتاب خشک شده باشد بهترین گزینه برای استفاده در فعالیت های آنتی اکسیدانی و ضد آنتی بیوتیکی است.
مصرف قارچ شیتاکه
قارچ شیتاکه دو کاربرد اصلی دارد:
- به عنوان غذا
- به عنوان مکمل
استفاده به عنوان یک غذای کامل:
می توان قارچ شیتاکه را هم به صورت تازه و هم خشک پخت و مصرف کرد. البته غذاهای خشک اصولا کمی محبوب تر هستند. در مورد قارچ شیتاکه خشک باید گفت دارای طعم امیامی است که حتی از مدل تاره آن نیز شدیدتر می باشد. عطر و طعم امیامی را می توان مانند خوراکی یا گوشتی توصیف کرد.
می توان گفت در کنار طعم های شیرین، تلخ، شور و ترش، طعم پنجمی هم دارد. می توان از هر دو مدل قارچ شیتاکه خشک و تازه در غذاهایی مانند سوپ، خورشت، سیب زمینی سرخ شده و سایر غذاها استفاده کرد.
مصرف قارچ شیتاکه به عنوان مکمل:
قارچ شیتاکه مدت هاست که در طب سنتی چینی استفاده می شود. البته بخشی از سنت های پزشکی ژاپن، کره و روسیه شرقی هم می باشد. به این نکته باید توجه داشت که بسیاری از مطالعاتی که روی قارچ شیتاکه انجام شده است، به جای انسان، روی حیوانات یا در لوله های آزمایش انجام می شود.
در مورد مطالعات حیوانات هم همانطور که می دانید به طور مکرر از دوزهایی استفاده می شود که مقدار آن بسیار بیشتر از چیزی است که مردم در موادغذایی و مکمل ها دریافت میکنند.
همچنین بسیاری از مکمل های قارچ شیتاکه در بازار از لحاظ قدرت آزمایش نشده اند؛ بنابراین هرچند مزایای این قارچ بسیار امیدوارکننده و عالی است ولی هنوز تحقیقات در این باره تمام نشده است و تحقیقات بیشتری لازم است.
این را هم در نظر داشته باشید که در هر صورت قارچ شیتاکه دارای سابقه طولانی در استفاده است و به طور کلی، قارچ شیتاکه یک ماده عالی برای رژیم غذایی افراد محسوب میشود.
دیدگاهتان را بنویسید