قارچ شیتاکه یکی از شناخته شده ترین قارچ های خوراکی در جهان است. این قارچ بیشتر به خاطر طعم و مزه ی آن، همچنین تاثیرات و خواص متعدد درمانی، مورد توجه مردم سراسر جهان قرار گرفته است. ترکیبات موجود در قارچ شیتاکه می تواند به درمان سرطان، تقویت سیستم ایمنی بدن، درمان بیماری های خود ایمنی، و تضمین سلامت قلب کمک نماید. این قارچ در واقع، یک قارچ خوراکی بومی مربوط به کشورهای آسیای جنوبی می باشد. شیتاکه، قارچ برنزه تا قهوه ای تیره رنگ است، که دارای انواع ترکیبات و مواد مغذی مفید از جمله قند، فیبر، پروتئین، ویتامین و عناصر و مواد معدنی مختلف می باشد.
ویژگی ارزشمند قارچ شیتاکه آن است که با وجود دارا بودن انواع مواد و ترکیبات بسیار مفید برای بدن، دارای انرژی و کالری پایینی می باشد. در ۱۵ گرم شیتاکه خشک شده مواد مغذی (نوترینت) به این شرح وجود دارد: ● مقدار کالری: ۴۴ ● قند: ۱۱ گرم ● فیبر: ۲ گرم ● پروتئین: ۱ گرم ● ریبوفلاوین: ۱۱ % ارزش مصرف روزانه ● نیاسین: ۱۱ % ارزش مصرف روزانه ● مس: ۳۹ % ارزش مصرف روزانه ● ویتامین B5: 33 % ارزش مصرف روزانه ● سلنیوم: ۱۰ % ارزش مصرف روزانه ● منیزیوم: ۹ % ارزش مصرف روزانه ● روی: ۸ % ارزش مصرف روزانه ● ویتامین B6: 7 % ارزش مصرف روزانه ● فولات: ۶ % ارزش مصرف روزانه ● ویتامین D و E: 6 ، ارزش مصرف روزانه
علاوه بر این، قارچ شیتاکه دارای مقادیر زیادی اسیدهای آمینه و همچنین مقادیر قابل توجهی انواع پلی ساکارید، ترپنوئیدها، استرول ها، و لیپیدها می باشد. البته باید توجه نمود که میزان این مواد مغذی بستگی به شرایط کشت قارچ و نحوه ذخیره سازی و کیفیت و طول مدت نگه داری آن دارد.
بیماری پسوریازیس
پسوریازیس، یک بیماری التهابی مزمن پوستی و یک بیماری خود ایمنی است که باعث می شود سلول های پوست بیش از ۱۰ برابر سریع تر از حد طبیعی تکثیر و ازدیاد پیدا کنند. این پدیده منجر به تشکیل لکه های برجسته قرمز رنگ پوشیده شده با فلس های سفید در پوست می شود. این لکه های جلدی می تواند با خارش و درد همراه باشند، و گاهی اوقات ممکن است ترک برداشته و دچار خون ریزی شوند. این ضایعات در هر جایی از بدن می توانند ظاهر شوند، ولی اغلب در پوست سر، آرنج ها، زانوها، و ناحیه کمر تظاهر می یابند. پسوریازیس، از فردی به فرد دیگر منتقل نمی شود، ولی گاهی اوقات در بسیاری از اعضای یک خانواده اتفاق می افتد. افراد مبتلا به پسوریازیس ممکن است در ۱۰ % تا ۳۰ % موارد به نوعی از ورم مفصل به نام آرتریت پسوریازیس گرفتار شوند که با درد و التهاب مفاصل دست و پا همراه می باشد.
نکته مهم در مورد مبتلایان به پسوریازیس آن است که در بدن آنها میزان مواد ریزمغذی مانند ویتامین D، و همچنین مقادیر آنتی اکسیدان های طبیعی بدن از جمله سوپر اکسید دیسموتاز، و گلوتاتیون در سطح پایینی قرار دارد. لازم به ذکر است که هنوز درمان قطعی برای پسوریازیس در دسترس نیست، بنابراین پژوهشگران به دنبال یافتن ترکیب یا ماده ای هستند که بیشترین تاثیر درمانی را برای ازبین بردن علائم پوستی این بیماری داشته باشد.
تاثیر قارچ شیتاکه در درمان و بهبود بیماری پسوریازیس
نکات مهمی که در درمان پسوریازیس و بهبودی عوارض و علائم آن در مبتلایان باید مورد ملاحظه قرار بگیرند آن است که اولا در بیماری پسوریازیس فرآیند التهاب فعال می شود، و منجر به بروز علائم پوستی و در بعضی از مبتلایان به ورم مفصل یا آرتریت می شود. از نشانه های التهاب، ورم کردن عضو، گرمی و درد می باشد که این نشانه ها هم در لکه های پوستی و هم در آرتریت پسوریازیس مشاهده می شود. ثانیا بیماری پسوریازیس یک بیماری اتوایمون یا خود ایمنی شناخته شده است، که در آن سیستم دفاعی و ایمنی بدن به دلایل ناشناخته اقدام به فعال کردن عوامل ایمن زا علیه بدن و سلول های خودی می نماید. به این مفهوم که سیستم ایمنی اکتسابی با واسطه سلولی، شامل سلول های دفاعی مانند انواع لنفوسیت ها و فاگوسیت کننده ها و همچنین ایمنی همورال یا خونی، به جای آنتی ژن های عوامل میکروبی خارجی و بیگانه بر علیه آنتی ژن های سلول های بدن شامل پوست و مفاصل، واکنش و پاسخ ایمنی ایجاد می کنند.
بنابراین، قارچ شیتاکه به دلیل دارا بودن ترکیبات و عناصر ضد التهابی، و همچنین تقویت کننده و بهبود دهنده عملکرد سیستم ایمنی می تواند در درمان و بهبودی بیماری پسوریازیس و کاهش دادن علائم آن موثر و مفید واقع شود. قارچ شیتاکه حاوی ماده ای به نام AHCC است که باعث تقویت و بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن می شود. فعالیت تنظیم کننده سیستم ایمنی قارچ شیتاکه، هم در عصاره تهیه شده از شکل خام و هم در ترکیبات خالص آن نشان داده شده است. از طرف دیگر، جزء پلی ساکاریدی تشکیل دهنده ترکیب بتا-گلوکان های موجود در دیواره سلولی این قارچ، نیز مسئول تنظیم و تعدیل سیستم ایمنی می باشد، که به روش های مختلفی مانند فعال کردن عمل بیگانه خواری و تولید میانجی های نشانگر اکسیژن، واسطه های التهابی، و تولید سیتوکین ها نقش خود را در تقویت عملکرد ایمنی و درمان بیماری های خود ایمنی مانند پسوریازیس ایفا می کند.
مطالعه انجام شده در سال ۲۰۱۸، نقش تغذیه و رژیم غذایی را در درمان پسوریازیس مورد توجه قرار داده است. در این مطالعه، پیشنهاد شده است مبتلایان به پسوریازیس برای کاهش میزان التهاب در پوست و بدن خود، اقدام به لاغر شدن و کاستن از وزن بدن نمایند. همچنین مصرف ویتامین D به صورت خوراکی مورد تاکید قرار گرفته است. علاوه بر ویتامین D، مصرف اسید های چرب امگا-۳ و عنصر سلنیوم نیز توصیه گردیده است. نتایج یک بررسی دیگر، نشان داد که مصرف مواد ریز مغذی به صورت ترکیبی از جمله مصرف توام سلنیوم و روی باعث بهبود وخامت علائم پسوریازیس می شود. قارچ ژاپنی شیتاکه، به خاطر داشتن تمام مواد ریزمغذی مورد اشاره یعنی ویتامین D، اسید های چرب امگا-۳، سلنیوم و روی، یک مکمل غذایی و یک قارچ دارویی مناسبی است که می تواند در درمان پسوریازیس مورد استفاده قرار بگیرد.
نحوه مصرف قارچ شیتاکه
در یک مطالعه دیگر، ۱۰ روش برای درمان پسوریازیس پیشنهاد شده است، که یکی از آن مصرف قارچ شیتاکه به خاطر غنی بودن از عنصر روی می باشد. البته، قارچ شیتاکه نباید به صورت خام مصرف بشود، بلکه در صورتی تاثیر درمانی آن مشهود خواهد بود که بعد از پخته شدن مورد استفاده قرار بگیرد. حتی نتایج برخی مطالعات حاکی از آن است، که در صورت مصرف قارچ شیتاکه به صورت خام، عوارض پوستی به شکل درماتیت، اگزما و خارش و اریتماتوز در مصرف کننده تظاهر یافته است. برای آشنایی با روش صحیح مصرف این قارچ به مقاله نحوه مصرف قارچ شیتاکه مراجعه کنید.
دیدگاهتان را بنویسید