قارچ شیتاکه با نام علمی Lentinula edodes جز دسته قارچ های خوراکی است که بومی شرق آسیا است و در بسیاری از کشور های آسیایی مورد کشت و کار قرار می گیرد. خواص قارچ شیتاکه به حدی است که از آن بطور گسترده در طب سنتی استفاده می شود.
آشنایی با قارچ شیتاکه
در سال ۱۸۷۷ برای اولین بار مایلز جوزف برکلی به توصیف این قارچ پرداخت و اولین بار در سال ۱۲۰۹ توسط هی ژان در جنوب چین کشت شد. ژاپنیها از چوب درخت شی برای کشت این قارچ استفاده می کردند. درخت شی متعلق به تیره غان است.
در ایالات متحده مردم این درخت را در گلخانه های ساده پرورش می دهند و به عنوان لانه مرغ ها از آن استفاده می کنند. در محیط طبیعی اسپورهای قارچ در فصل بهار و پاییز پراکنده می شود و بعد از مناسب شدن دما رطوبت، اسپورها آماده جوانه زنی می شوند.
گاها اسپورهای قارچ ۵ تا ۶ بار در سال جوانه می زنند. در حال حاضر شیتاکه در سراسر جهان بطور گسترده کشت می شود و حدود ۲۵ درصد از تولید سالانه قارچ را به خود اختصاص داده است. تولید تجاری این قارچ نیز با الهام گرفتن از محیط طبیعی رشد آن که روی چوب های سختی چون چوب بلوط است، صورت می گیرد.
در پایان معرفی قارچ شیتاکه ، بهتر است با مواد غذایی موجود در هر ۱۰۰ گرم از این قارچ به صورت تیتروار آشنا شویم:
- انرژی ۲۹۶ کیلو کالری
- کربوهیدرات ۸/۶ گرم
- قند ۴/۲ گرم
- فیبر ۵/۲ گرم
- چربی ۵/۰ گرم
- پروتئین ۲/۲ گرم
- ویتامین هاتیامین ۰۲/۰ میلی گرم
- ریبوفلاوین ۲۲/۰ میلی گرم
- نیاسین ۸۸/۳ میلی گرم
- پانتوتنیک ۵/۱ میلی گرم
- ویتامین ۲۹/۰ میلی گرم
- فولات ۱۳ میکروگرم
- ویتامین ۵/۳ میلی گرم
- ویتامین ۴/۰ میکروگرم
- کلسیم ۲ میلی گرم
- آهن ۴/۰ میلی گرم
- منگنز ۲/۰ میلی گرم
- منیزیوم ۲۰ میلی گرم
- فسفر ۱۱۲ میلی گرم
- پتاسیم ۳۰۴ میلی گرم
- سدیم ۹ میلی گرم
- روی ۱ میلی گرم
قارچ شیتاکه سرشار از سلنیوم
قارچها بویژه قارچ شیتاکه سرشار از ویتامین D، ترکیبات آنتی اکسیدانی و سلنیوم است. سلنیوم ماده معدنی است که در خاک و مواد غذایی وجود دارد. این عنصر معدنی در پروسه تولید آنزیم آنتی اکسیدانی، سلن پروتئین نقش دارد. سلن پروتئین به خوبی بدن را در برابر اثرات مخرب رادیکال های آزاد محافظت می کند. هر صد گرم قارچ شیتاکه حاوی ۷/۵ میلی گرم سلنیوم است.
تاثیر قارچ شیتاکه بر سلامت پوست
در حال حاضر به دلیل داشتن خواص آنتی اکسیدانی قارچ شیتاکه و قدرت آبرسانی بالا، از آن در فرمولاسیون انواع کرم های موضعی و سرم ها استفاده می شود. شیتاکه حاوی ترکیباتی مانند تری هالوز به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی است و در تولید فرآورده های آرایشی و بهداشتی برای جلوگیری از چین و چروک پوست بسیار حائز اهمیت است. در ادامه به برخی از خواص قارچ شیتاکه برای پوست اشاره خواهیم کرد:
جوانسازی پوست توسط قارچ شیتاکه
طبق تحقیقات صورت گرفته استفاده از عصاره قارچ شیتاکه بر روی پوست می تواند به بهبود جذابیت بصری پوست کمک کند و شفاف سازی و درخشندگی پوست را به همراه دارد. این قارچ حاوی مقدار زیادی کوجینیک اسید است که می تواند بعنوان یک ماده طبیعی جایگزین هیدروکینون موجود در محصولات آرایشی و بهداشتی گردد.
کوجینیک اسید موجود در قارچ شیتاکه می تواند به از بین بردن جای زخم و لکه های روی پوست که در نتیجه افزایش سن در پوست ظاهر می شود کمک کند. ویتامین B2 موجود در این قارچ نیز به سلامت پوست کمک می کند. این قارچ حاوی مقادیر زیادی مس است، مس برای تولید کلاژن و الاستین در پوست ضروری است و همچنین فعالیت خیلی از آنزیم های آنتی اکسیدانی در بدن به وجود کوفاکتور مس وابسته است.
درمان التهابات پوستی توسط قارچ شیتاکه
این قارچ به دلیل داشتن ترکیباتی با خواص آنتی اکسیدانی بالا مانند ال-ارگوتیونئین (L-ergothioneine) به همراه ویتامین D و سلنیوم می تواند نقش مهمی را در مبارزه با التهابات پوستی ناشی از آکنه و اگزما ایفا کند.
تاثیر قارچ شیتاکه بر سلامت مو
ویتامین سی و مس نقش مهمی را در تقویت رشد مو ایفا می کنند و از آنجائیکه این دو ماده برای تولید کلاژن ضروری هستند مصرف این قارچ به بهبود رشد مو نیز کمک شایانی می کند. همچنین مس موجود در قارچ، می تواند به بهبود جذب آهن موجود در مواد غذایی کمک کند.
مس در سنتز ملانین به عنوان ماده رنگی موجود در مو ها نقش دارد، بنابراین مصرف این قارچ سبب می شود موهایی درخشان و زیبا داشته باشید. سلنیوم موجود در این قارچ نیز می تواند سبب بهبود رشد مو و جلوگیری از شوره سر گردد.
وجود روی و سلنیوم در کنار هم می تواند به جلوگیری از ریزش مو نیز کمک کند. شاید ریزش مو به عنوان یک بیماری تهدید کننده زندگی نباشد اما ریزش مو اهمیت زیادی روی عزت نفس، سلامت روان و بطور کلی روی کیفیت زندگی دارد.
شایع ترین نوع ریزش مو آلوپسی آندروژنی (AGA) است که در بین مردان زیادی شایع است. AGA می تواند در اوایل دوره نوجوانی شروع می شود ولی معمولا در نیمه دوم زندگی مردان یعنی از پنجاه سالگی به بعد رخ می دهد.
این اختلال معمولا در نتیجه فعالیت بیش از حد آنزیم ۵-α ردوکتاز در فولیکول مو رخ می دهد. معمولا فولیکول مو در این افراد بسیار کوچکتر از فولیکول مو در افراد عادی است. در حال حاضر برخی داروهای مهار کننده فعالیت آنزیم ۵-α ردوکتاز وجود دارند اما این داروها اثر نامطلوبی روی عملکرد جنسی دارند و سبب انزال غیر طبیعی در مردان میگردد.
انواع زیادی از گیاهان و قارچ ها شناخته شده اند که دارای نقش بازدارندگی روی فعالیت آنزیم ۵-α ردوکتاز هستند. استفاده از این ترکیبات طبیعی می تواند از طریق مهار فعالیت این آنزیم به جلوگیری از ریزش مو کمک کند. در این بین قارچ شیتاکه نیز حاوی ترکیبات بازدارنده فعالیت این آنزیم است و می تواند از ریز موی آلوپسی آندروژنی جلوگیری کند.
دیدگاهتان را بنویسید