قارچ شیتاکه، بر روی متابولیسم و سوخت و ساز بدن اثر گذاشته و فرآیندهای تولید انرژی و تبدیل مواد مختلفی که به واسطه بلع وارد غذا می شود از جمله متابولیسم چربی ها و پروتئین ها، شکست مولکول های بزرگ ترکیبات پیچیده قندی به واحدهای قندی ساده مونومری و دیمرها مانند گلوکز، استفاده از ترکیبات قندی در تولید سایر فرآورده های زیستی مورد نیاز و استفاده از آن ها در مکانیسم تولید انرژی سلولی و تولید ATP به ویژه برای مصرف در فرآیندهای عصبی و سیناپسی و…. را سامان دهی و تسهیل و تعدیل می نماید.
پلی ساکاریدهای موجود در قارچ شیتاکه برای کاهش قند خون و افزایش متابولیسم موثر به نظر می رسند. قارچ شیتاکه، قارچ کرمی رنگ خوراکی و خوش طعم برای پخت و پز در شرق آسیا می باشد.
قارچ شیتاکه علاوه بر اهمیت غذایی، از لحاظ خواص درمانی نیز اهمیت دارد. البته غالب قارچ های خوراکی ترکیباتی دارند که موجب بهبود سلامتی بخش های مختلف بدن می شوند. حتی بسیاری از قارچ های غیرخوراکی نیز، برای تهیه و تولید ترکیبات دارویی شیمیایی کلینیکی و داروهای تزریقی و پمادهای با استعمال خارجی و موضعی استفاده می شوند.
اثرات قارچ شیتاکه در کاهش قند خون
قارچ شیتاکه، با ساختار گوشتی خود، هم به صورت خشک و هم به صورت تازه، در طبخ غذا استفاده می شود. در طب سنتی شرقی، از قارچ شیتاکه برای بهبود سلامتی و افزایش ایمنی و انرژی جسمانی استفاده می شد.
در تحقیقات مدرن نیز، اثر قارچ شیتاکه بر روی روندهای بالینی برای افزایش انرژی مشاهده شده است، اگر به این تاثیرات قارچ شیتاکه استناد نماییم، احتمال تاثیر آن بر افزایش سوخت و ساز بدن به ویژه برای کربوهیدارت ها، پررنگ تر می شود.
با تحلیل ترکیبات موجود در قارچ شیتاکه، احتمال تاثیر آن بر کاهش قند خون، تقویت شد. از طرفی نتایج مطالعات بالینی، نشان دهنده بهبود علائم جانبی در بیماران دیابتی در پی مصرف قارچ شیتاکه است.
قندخون و دیابت
از آنجا که دیابت و بیماری های قندی ناشی از عدم برداشت گلوکز و مونومرهای قندی موجود در پلاسمای خون توسط سلول ها است، ترکیبات و موادی که موجب تسهیل و تسریع برداشت گلوکز توسط سلول از خون شود، به کاهش قند خون و تخفیف علائم و بهبود حال بیماران دیابتی کمک می کند. انسولین، ترکیب اصلی برای حذف قند خون و انتقال آن به داخل سلول برای انجام فرآیندهای داخل سلولی است، انسولین توسط سلول های ترشحی کبد تولید و ترشح می شود و به ویژه متعاقب افزایش قند خون مثلا بلافاصله پس از صرف غذا، میزان انسولین نیز افزایش می یابد.
گاهی اوقات میزان ترشح انسولین کافی نیست مانند آنچه در بیماری دیابت نوع اول به صورت مادرزادی و ژنتیکی رخ می دهد و گاهی نیز با وجود انسولین کافی، اما گیرنده های انسولینی در سطح سلول ها عمل نکرده و در نتیجه قند خون در پاسخ به انسولین کاهش نمی یابد، مانند آنچه در بیماری دیابت نوع دو، رخ می دهد. در بیماری دیابت نوع اول، انسولین خارجی توسط ترکیبات انسولینی به سلول تزریق می شود، در دیابت نوع دو، ترکیباتی دیگر، که برای کاهش قند خون موثر هستند به کمک انسولین می آیند.
چرا دیابت نوع دو، به عنوان یکی از موضوع اصلی برای سلامتی جوامع مطرح می باشد؟
خطر ابتلا به دیابت نوع دو پس از بارداری در برخی از زنان زیاد است. از آنجا که این نوع دیابت ریشه ژنتیکی ندارد، امکان ابتلا به آن در هر فرد و در هر سن و سالی با هر نژاد و جنسیتی، وجود دارد، فلذا رژیم غذایی سلامت و کاهش مصرف قندهای مصنوعی که در محصولات کارخانه ای به ویژه نوشابه، وجود دارد، استفاده از سبزیجات و مواد طبیعی، ورزش و فعالیت های حرکتی، برای همگان اهمیت دارد تا از ابتلا به دیابت نوع دو، پیشگیری نمود. از طرفی استفاده از قارچ ها مانند قارچ شیتاکه به عنوان منبع گیاهی سالم تامین پروتئین و مواد مورد نیاز بدن که باعث افزایش قند خون نشده و حتی به تعدیل آن کمک می کند، چه برای پیشگیری و چه برای مصرف افراد دیابتی، موثر و مفید است.
قارچ شیتاکه، منبع مغذی جهت افراد دیابتی
دلیل تاثیر قارچ شیتاکه بر دیابت: قارچ شیتاکه سرشار از پلی ساکاریدهای مهم و متنوع و نیز مقدار اندکی کربوهیدارت همراه با ویتامین و مواد معدنی است. شیتاکه نه تنها بر روی کاهش قند خون موثر به نظر می رسد بلکه مهم تر از آن، کربوهیدارت موجود در آن، موجب افزایش قند خون نشده و به همین دلیل یک میان وعده مغذی عالی جهت تامین انرژی و ترکیبات مورد نیاز برای افراد دیابتی به حساب می آید.
علاوه بر این، فیبر فراوانی که در ساختار قارچ شیتاکه وجود دارد، فرآیندهای دفعی را برای افراد دیابتی تسهیل کرده و از طرفی تاثیرات آنتی باکتریال و ضد عفونی کنندگی شیتاکه، برای سلامتی و افزایش ایمنی بدن افراد دیابتی مفید و کمک کننده است.
بتاگلوکان ها مهم ترین پلی ساکاریدهای موجود در شیتاکه هستند که اثرات درمانی متنوعی را در بدن اعمال می کنند و یکی از اثرات آن ها کمک به کاهش قند و تقویت کارکرد کبد است.
اهمیت قند و کربوهیدارت در فرآیندهای زیستی
کربوهیدارت ها برای فرآیندهای زیستی به ویژه فرآیندهایی که نیاز به انرژی سهل و فراوان دارند مانند واکنش های عصبی و حسی، سلول های مغزی و سیناپس های مغز و نخاع به ویژه نورون های درگیر در روند حافظه، بسیار مهم و ضروری هستند. از طرفی امکان ذخیره قند مازاد، به واسطه تبدیل آن ها به ترکیبات دیگر وجود دارد که علاوه بر تامین ذخایر قندی بدن، قند خون را متعادل نگه می دارد، اختلالاتی که در هر یک از این مسیرها رخ دهد، هم ضعف جسمانی به ویژه ضعف در کارکردهای عصبی و مغزی را به همراه دارد و هم سطح قند خون بالا رفته و صدمات جانبی ناشی از آن در دیگر بخش های بدن، نمایان می شود. به همین دلیل با افت قند خون، دچار سرگیجه و سردرد می شویم.
کارهای ذهنی و فکری به کربوهیدارت فراوان نیاز دارند، بنابراین مصرف قند به ویژه در قالب کربوهیدارت طبیعی بسیار اهمیت دارد اما اگر بدن قادر به استفاده از قند نباشد، در این صورت ورود قند نه تنها کارآمد نیست بلکه موجب آسیب های مختلف فیزیولوژیک می شود.
البته باید در نظر گرفت که با توجه به اثرات جانبی قارچ شیتاکه، که در برخی افراد به ویژه بر روی عملکرد کبد مشاهده می شود، باید مصرف آن به ویژه برای افراد دیابتی حتما با دقت و تحت نظر پزشک متخصص انجام شود.
منابع:
دیدگاهتان را بنویسید