قارچ شیتاکه یک قارچ دارویی است که در طب سنتی چینی و آسیای شرقی به وفور در درمان انواع بیماری ها مورد استفاده قرار گرفته است. این قارچ قهوه ای رنگ اواخر زمستان و اوایل فصل بهار در تنه درختان بلوط می روید. در بسیاری از کشور ها به پرورش شیتاکه می پردازند را که این قارچ دارویی لذیذ، دومین قارچ پرمصرف در سراسر جهان است. با افزایش مطالعات علمی و اثبات هر چه بیشتر خواص دارویی آن، روز به روز مصرف این قارچ افزایش می یابد. شیتاکه پس از چیده شدن، خشک می شود و قارچ خشک شده در تمامی فصول سال در دسترس است.
از این قارچ برای طبخ انواع غذاها از جمله پاستا، برگرها، سوپ ها و سالادها استفاده می شود. قارچ شیتاکه با انواع ادویه ها و افزودنی ها از جمله پودر سیر، آویشن و با افزودنی های همچون روغن زیتون و … صرف می شود. شیتاکه خواص دارویی بسیار متنوعی دارد از جمله خواص قارچ شیتاکه می توان به تقویت سیستم ایمنی بدن، تقویت دستگاه گوارش، تعادل هورمون ها، تقویت استخوان ها، عضله سازی، تقویت قلب و عروق، پاکسازی کبد و تقویت آن، خواص ضد توموری و … اشاره کرد. این قارچ به دلیل تاثیرات متمایزی که در کاهش چربی خون، ایجاد تعادل در میزان قند خون و کاهش وزن دارد، بسیار مورد توجه جهانیان است. در این مقاله تاثیرات این قارچ بر پوکی استخوان بررسی می شود.
بیماری پوکی استخوان
مطالعات نشان می دهد مواد موجود در قارچ شیتاکه می تواند مانع از بروز و شدت یافتن بیماری پوکی استخوان شود. پوکی استخوان یک بیماری خاموش است و در سراسر جهان میلیون ها نفر را درگیر می کند. این بیماری خاموش که معمولا به دنبال یک شکستگی، شناسایی می شود، می تواند باعث افت شدید کیفیت زندگی و حتی مرگ شود. زنان بیشتر از مردان به بیماری پوکی استخوان مبتلا می شوند. این بیماری در زنان بالای ۵۰ سال و در دوران یائسگی به دنبال کاهش سطح استروژن بدن رواج بیشتری دارد. گفته می شود روند پوکی استخوان از ۳۵ سالگی در افراد به ویژه زنان آغاز می شود.
دلایل ابتلا به پوکی استخوان به صورت کامل شناخته شده نیست ولی مطالعات نشان می دهد می توان دلایل اصلی را به دو گروه ژنتیکی و محیطی نسبت داد. در اغلب موارد به دنبال کاهش مواد معدنی و ویتامین ها در بدن از جمله کلسیم و ویتامین بدن مواد معدنی و ویتامین مورد نیاز خود را از بافت استخوان تامین می نماید و این فرایند باعث ضعف استخوان شده و شکستگی های متعدد به دنبال دارد. شکستگی مهره های ستون فقرات و لگن در بیماران مبتلا به پوکی استخوان بسیار رایج است.
قارچ شیتاکه و پیشگیری از پوکی استخوان
مطالعات اخیر نشان می دهد برخی قارچ ها از جمله قارچ شیتاکه می توانند در کاهش احتمال ابتلا به پوکی استخوان موثر باشند. قارچ شیتاکه حاوی انواع مواد معدنی و ویتامین های مورد نیاز بدن است به همین دلیل می تواند مانع از افت مقدار مواد معدنی و ویتامین های بدن شود بنابراین از این منظر تاثیراتی بر پیشگیری از پوکی استخوان دارد. همچنین گفته می شود عدم تعادل هورمونی، به ویژه استروژن در زنان می تواند باعث ابتلا به پوکی استخوان شود. شیتاکه با ایجاد تعادل در میزان استروژن بدن می تواند از این منظر نیز مانع از ابتلا به پوکی استخوان شود.
بررسی ها و آمار ها نشان میدهد اغلب افراد به دنبال رژیم های لاغری برای کاهش وزن و از دست دادن مواد معدنی و ویتامین های مورد نیاز، به پوکی استخوان مبتلا می شوند. مصرف قارچ شیتاکه در افراد مبتلا به اضافه وزن می تواند ضمن کاهش چربی خون و کاهش وزن ، مواد معدنی و ویتامین های مورد نیاز در بدن را نیز تامین نماید. بنابراین برای پیشگیری از ابتلا به پوکی استخوان در افرادی که رژیم های لاغری دارند، توصیه میشود مصرف شیتاکه در رژیم غذایی آنها گنجانده شود.
کم کاری غدد از جمله تیروئید و عدم تعادل در میزان قند خون نیز در بیماران مبتلا به پوکی استخوان بیشتر دیده می شود. قارچ شیتاکه با تاثیری که در تنظیم غدد و ایجاد تعادل در قند خون دارد می تواند از احتمال ابتلا به پوکی استخوان بکاهد.
همچنین برخی مواد دارویی و مواد شیمیایی می تواند زمینه ساز بروز پوکی استخوان شود، قارچ شیتاکه با خاصیت پاکسازی بدن می تواند بدن شما را از آثار سوء داروها و مواد شیمیایی پاک نماید.
قارچ شیتاکه برای مبتلایان به پوکی استخوان
قارچ شیتاکه از جمله مواد غذایی توصیه شده برای افراد مبتلا به پوکی استخوان است. شیتاکه می تواند با ممانعت از عوامل موثر بر شدت گرفتن بیماری، تاثیر مثبتی بر روند درمان داشته باشد. ایجاد تعادل در قند خون، ایجاد تعادل در میزان هورمون استروژن، پاکسازی کبد از مواد سوء زمینه ساز پوکی استخوان، رفع کمبود و تامین مواد معدنی و ویتامین های مورد نیاز بدن برای استخوان سازی از جمله تاثیرات مصرف قارچ شیتاکه است.
مطالعات نشان می دهد قارچ شیتاکه حاوی موادی است که در افزایش هورمون های استخوان ساز موثر است و از این منظر مصرف آن در افراد مبتلا به پوکی استخوان می تواند تاثیرات مثبتی داشته باشد.
در صورتی که مبتلا به پوکی استخوان هستید بدن شک برای کاهش بار به اسکلت بدن، پزشک معالج از شما خواهد خواست تا نسبت به کاهش وزن خود اقدام نمایید. شیتاکه می تواند کمک بزرگی در روند کاهش وزن بوده و از اثرات سو اضافه وزن در بیماران مبتلا به پوکی استخوان بکاهد.
نحوه و مقدار مصرف قارچ شیتاکه
شما می توانید مصرف این قارچ را به اشکال مختلفی از جمله سوپ، پاستا، سالاد و … در رژیم غذایی خود بگنجانید. قارچ شیتاکه یک قارچ دارویی بسیار لذیذ است و در سراسر جهان به وفور مصرف می شود. بدون شک از مصرف آن لذت خواهید برد. در صورتی که اضافه وزن دارید بهتر است مصرف آن را به صورت سرخ شده از اولویت خارج نموده و شیتاکه را به صورت گریل شده، بخارپز یا آب پز شده مصرف نمایید.
عوارض جانبی و حساسیت در خصوص این قارچ به ندرت گزارش شده است اما در صورت بروز علائم گوارشی و پوستی می توانید مصرف قارچ را قطع نموده و در صورت شدت عوارض به پزشک مراجعه نمایید.
مکمل هایی نیز مبتنی بر قارچ شیتاکه در داروخانه ها و مراکز عرضه مکمل ها و داروهای گیاهی عرضه شده است. در صورتی که قصد دارید به مقاصد درمانی از مکمل های حاوی قارچ شیتاکه مصرف نمایید، می توانید با پزشک معالج خود در خصوص میزان مصرف مشورت نمایید.
منابع:
دیدگاهتان را بنویسید