قارچ شیتاکه یکی از قارچ های پرمصرف در سراسر جهان است که در جنگل و تنه درختان با چوب سخت می روید و تقریبا هم رنگ تنه درخت است. رنگ این قارچ ممکن است از قهوه ای روشن تا قهوه ای تیره متغیر باشد.
آشنایی با قارچ شیتاکه
قارچ شیتاکه در میان عموم مردم به خوش طعمی و خواص بسیار مفید آن برای سلامتی شهرت دارد. این قارچ بومی شرق آسیاست و عمده تولید آن در سطح جهان توسط کشور ژاپن انجام می شود. این قارچ در چین، کانادا، سنگاپور و آمریکا نیز می روید.
شیتاکه به صورت تازه، خشک شده و به صورت مکمل ها و پودر شده نیز به بازار عرضه می شود اما از نظر آماری حالت خشک شده بیشترین عرضه و مصرف را در سطح جهان دارد. این قارچ ژاپنی ممکن است به صورت مکمل یا به عنوان غذای کامل مصرف شود.
قارچ شیتاکه یکی از توصیه شده ترین قارچ ها در طب سنتی شرق آسیا و طب چینی است و عموما برای مبارزه و از بین بردن انواع سرطان از جمله سرطان های معده و دستگاه گوارش، تقویت سیستم ایمنی بدن و برای افزایش سلامتی قلب مصرف می شود. حال که اندکی به معرفی قارچ شیتاکه پرداختیم، بهتر است خواص این قاچ را بررسی کنیم.
مواد مغذی قارچ شیتاکه
قارچ شیتاکه یک قارچ با کالری بسیار کم است بنابراین در صورتی که از آن به عنوان غذا استفاده کنید می توانید انتظار کاهش وزن را داشته باشید. این قارچ حاوی ترکیبات کاهنده کلسترول نیز می باشد. شیتاکه بسیار غنی از فیبر بوده و حاوی انواع ویتامین ها از جمله ویتامین های گروه B می باشد.
این قارچ غنی از انواع مینرال ها از جمله مس ، روی و منگنز است. شیتاکه حاوی بسیاری از آمینو اسید های مشابه گوشت می باشد. این قارچ طعمی بسیار مشابه گوشت قرمز دارد. این قارچ ژاپنی، حاوی پلی ساکارید ها، ترپنوئید ها، استرولها و لیپید ها است.
برخی از خواص قارچ شیتاکه، برای کاهش کلسترول خون، برخی برای تقویت سیستم ایمنی و برخی برای از بین بردن سلول های سرطانی مفید هستند. اما نکته مهم این است که میزان این مواد در شیتاکه مختلف و وابستگی زیادی به محل رویش و نحوه تهیه و نگهداری آن دارد.
طب سنتی چینی و قارچ شیتاکه
قارچ شیتاکه در طب سنتی چینی قارچ بسیار مهمی است. البته از این قارچ در طب ژاپنی و کره جنوبی نیز به وفور استفاده می شود. در طب سنتی، اعتقاد بر این است که این قارچ باعث بهبود گردش خون شده و بدن را سم زدایی می کند.
همچنین قادر است با تقویت سیستم ایمنی بدن، امکان مبارزه بدن با سلول های سرطانی را فراهم آورد. محققان طب سنتی چینی با مطالعات علمی دریافته اند که شیتاکه حاوی ترکیباتی است که می تواند ضد سرطان و ضد التهاب باشد.
خواص ضد سرطانی قارچ شیتاکه با مطالعات حیوانی به اثبات رسیده است اما نیاز به مطالعات بیشتر و انجام تست های انسانی و کارآزمایی های بالینی دارد. یکی از محور های مطالعاتی در خصوص این قارچ، می تواند بررسی میزان و قدرت تاثیر آن بر التهاب و سلول های سرطانی باشد تا بتوان دوز مصرف را برای درمان به صورت دقیق پیشنهاد نمود. اگر از محققان طب سنتی و گیاهی هستید، می توانید تحقیقات گسترده ای را در این زمینه انجام دهید.
خاصیت ضد سرطانی قارچ شیتاکه
قارچ شیتاکه حاوی ترکیبات متنوعی است که پیش بینی می شود برخی از این ترکیبات خاصیت ضد سرطانی و ضد التهابی داشته باشند. یکی از مهم ترین گروه ترکیبات این قارچ که اثرات ضد سرطانی آن به صورت علمی ثابت شده است، پلی ساکارید ها هستند.
بسیاری از پژوهش های علمی ثابت کرده اند لنتینان که نوعی پلی ساکارید است با فعال کردن سیستم ایمنی بدن، به مبارزه با سلول های سرطانی کمک می کند. مقالات علمی متعددی مبنی بر کاهش رشد و ممانعت از انتشار سلول های سرطانی از جمله سرطان خون و سرطان معده بر اثر لنتینان منتشر شده است. تحقیقات زیادی در سراسر جهان در حال بررسی اثر لنتینان بر انواع سلول های سرطانی می باشد.
فرقی ندارد که شما از منظر طب سنتی به مصرف قارچ شیتاکه برای درمان سرطان معده می نگرید یا علاقه مندید از نظر علم جدید این موضوع را بررسی کنید. از هر دو منظر این قارچ برای مبارزه با سرطان معده مفید است.
در طب سنتی برای درمان انواع سرطان ها و مشکلات گوارشی از جمله معده و روده شیتاکه تجویز می شود. علم جدید نیز مطالعات گسترده ای را در خصوص اثرات لنتینان بر سرطان معده انجام داده است و اثر مثبت آن را به اثبات رسانیده است.
همانطور که گفته شد قارچ شیتاکه یکی از منابع غنی لنتینان است. در مطالعه ای که در کشور ژاپن انجام شده است، دوزهای مختلفی از لنتینان تزریقی به بیماران مبتلا به سرطان معده و در حال شیمی درمانی تجویز شده است.
نتایج نشان می دهد لنتینان تزریقی می تواند اثرات مثبت زیادی در درمان سرطان معده داشته باشد. سرطان معده دومین دلیل مرگ و میر بیماران سرطانی است و ارائه درمان و راهکارهای بهبود کیفیت زندگی بیماران اهمیت زیادی دارد.
نحوه مصرف قارچ شیتاکه برای مبارزه با سرطان
به نظر می رسد مصرف قارچ شیتاکه به صورت غذا یا مکمل برای پیشگیری از انواع سرطان ها به ویژه سرطان معده بسیار مفید است. بنابراین افراد با سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان ها به ویژه سرطان های گوارشی بهتر است، مصرف این قارچ را به صورت مرتب برای تقویت سیستم ایمنی بدن و جلوگیری از تولید و تکثیر سلول های سرطانی در برنامه غذایی خود بگنجانند.
برای پیشگیری از ابتلا به سرطان، می توانید غذاهای مختلفی با این قارچ تهیه نموده و میل نمایید. در صورتی که مبتلا به سرطان از جمله سرطان معده هستید، مصرف این قارچ می تواند برای شما مفید باشد و تاثیر سایر درمان ها را تکمیل نماید. مکمل ها معمولا برای کاربرد های درمانی بسیار مفیدند. تحقیقات در حال بررسی امکان استخراج مواد مفید این قارچ برای درمان سرطان و ارائه آن به صورت دارو با دوز بالاست.
عوارض جانبی مصرف قارچ شیتاکه
عوارض جانبی مصرف قارچ شیتاکه بسیار نادر است. در صورتی که این قارچ را به صورت تازه مصرف کنید ممکن است علائم خارش و بثورات پوستی مشاهده نمایید. سایر عوارض مصرف این قارچ برای مصارف زیاد گزارش شده است که عمدتا شامل دل درد و خارش پوستی است.
هر چند خطر ابتلا به نقرس یا شدت گرفتن این بیماری با مصرف قارچ شیتاکه در مقایسه با گوشت کمتر است، اما به دلیل وجود ترکیبات مشابه، بهتر است از مصرف زیاد از حد آن اجتناب کنید و نحوه مصرف قارچ شیتاکه به طور صحیح و اصولی را از مشاوران متخصص بپرسید.
دیدگاهتان را بنویسید